EMDR

Witamina D3 właściwości

21 maja 2018

Witamina D3 właściwości

Lekarze na całym świecie, jeszcze przed II wojną światową, praktykowali uzupełnianie witaminy D w organizmach pacjentów. Również po wojnie dzieci otrzymywały witaminę D, w postaci tranu. W Polsce zaprzestano podawania tranu dzieciom w 1970 roku. To był czas, gdy tran, bardzo dobrej jakości, otrzymywaliśmy ze Stanów Zjednoczonych (UNRRA). W roku 1970 zaprzestano podwania dzieciom tranu.

Kolejny gwóźdź do…

W okresie lat 90-tych nastraszono nas ryzykiem zachorowania z powodu wystawienia na promienie słoneczne. Zaczęto tak intensywnie reklamować filtry UV, że niemal każda matka kupowała dla dziecka kremy blokujące promienie słoneczne. Ta ochrona przeciwsłoneczna skutecznie chroniła również skórę przed wytwarzaniem witaminy D.

A co z pokarmami?

Jednym z lepszych pokarmów zawierających witaminę D jest żółtko jaj. Ale tu już chyba się domyślasz: liczne komunikaty nakazujące nam jeść nie więcej niż jedno jajko tygodniowy zrobiły robotę. Niestety złą. I to nie tylko z powodu witaminy D.

Jaka jest różnica między

witaminą D produkowaną przez skórę,

a tę z suplemenu?

Wszystkie nasze komórki mają receptory witaminy D. I witamina, którą wytwarzamy przy pomocy słońca różni się od tej witaminy, którą możemy przyjmować w suplementach. Ich natura jest inna. Witamina, którą wytwarzamy, jako organizmy, samodzielnie, jest rozpuszczalna w wodzie, a jej roztwór dociera do wszystkich naszych komórek. Natomiast witamina kupowana w suplemencie jest rozpuszczalna w tłuszczach i dociera do ok.80% naszych komórek. Pomimo tego jednak mądrzy lekarze i naturoterapeuci zalecają, po zbadaniu laboratoryjnie poziomu w organizmie, suplementować tę witaminę.

Witamina D – działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowy układ odpornościowy. (…) Wytyczne dotyczące spożycia składników odżywczych są sformułowane tak, aby tylko zapobiegać ich niedoborom w populacji. Oznacza to, że nawet, gdy zajrzymy do wszystkich tabelek dotyczących konkretnych zaleceń, możemy nadal wyrządzać poważne szkody naszym organizmom. Na przykład zalecana dzienna dawka witaminy D ma jedynie zapobiegać krzywicy, ale witamina D wytwarzana, gdy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych UV B, to hormon steroidowy, który wpływa na funkcjonowanie prawie tysiąca genów w organizmie, z których wiele bierze udział w kontrolowaniu stanów zapalnych, starzenia się i funkcji poznawczych.

Niedawno przeprowadzona na Uniwersytecie w Edynburgu analiza wykazała, że niski poziom witamina D jest głównym, wśród środowiskowych, czynnikiem ryzyka powodującym rozwój demencji.

Niektórzy badacze wskazywali, że dla zachowania dobrego zdrowia rekomendowana dzienna dawka witaminy D powinna być co najmniej dziesięc razy wyższa, niż zalecana obecnie.

Max Lugavere

"Jedz jak geniusz"

Witamina D ze słońca?

Sytuacja, w której całą potrzebną witaminę D3 wytwarzalibyśmy dzięki słońcu, byłaby idealna. W praktyce jednak okazuje się to niemożliwe w naszej szerokości geograficznej, ponieważ tego słońca mamy po prostu za mało w skali roku.

Innym elementem blokującym jest fakt, że używamy kosmetyków z filtrami, okularów przeciwsłonecznych (to wokół oczu posiadamy receptory uruchamiające proces wytwarzania witaminy D), a także fakt, że się… często kąpiemy. Tak. Dzieje się tak dlatego, że witamina D wytwarzana w skórze przy udziale niezwykle potrzebnego w tym procesie cholesterolu, pozostaje na skórze przez dobrych kilka godzin, zanim zostanie wchłonięta. Zatem po ekspozycji na promienie słoneczne powinniśmy zadbać o to, by się nie myć i nie kąpać, co dla współczesnego człowieka może być nie do wykonania.

witamina D3 odchudzanie

Źródło:

Wywiad z lek.med.Agata Strukow

  • Badaina w 2020r.wykazały, że 90% Polaków ma niedobór witaminy D3
  • Z tych 90% aż 60% ma tak duży niedobór, że należy przyjmować dawki lecznicze
  • Badanie poziomu warto robić nie po to, by wiedzieć czy ma się niedobór, ale jak duży oraz w celu ustalenia, czy przyjmowane dawki powinny być standardowe, czy tzw.dawki uderzeniowe
  • Do badania poziomu witaminy D3 nie trzeba być na czczo
  • Badanie można zrobić o każdej porze dnia – wykonuje się je poprzez pobranie krwi
  • Badanie nosi nazwę – 25(OH)D

Co na pewno wiemy na temat witaminy D

  • niski poziom witaminy D w dzieciństwie to wysokie ryzyko chorób serca, udary w wieku dorosłym
  • niedobór witaminy D u matek w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu I u dzieci
  • zbyt mała podaż witaminy D wpływa na występowanie osteoporozy
  • niedobór witaminy D wiąże się z występowaniem astmy, alergii, zmian miażdżycowych u dzieci
  • u osób dorosłych niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko zawału serca aż o 50%, a w przypadku zawału śmiertelność wzrasta o 100%
  • w średnim i starszym wieku niedobór zwiększa ryzyko ciężkiego udaru mózgu
  • niedobór stwierdza się u wszystkich pacjentów chorych na nowotwory – poziom poniżej 10 ng
  • podniesienie poziomu do 25 ng zmniejsza względne ryzyko raka o 25%
  • badania z 2007 roku opublikowane w American Journal of Preventive Medicine wykazały, że podniesienie poziomu wit.D powyżej 33ng zmniejszało ryzyko raka jelita grubego o 50%
  • u kobiet – podniesienie poziomu wit.D po menopauzie do poziomu powyżej 40 ng zmniejsza ryzyko występowania wszelkich nowotworów o 77% (suplementacja trwała 4 lata)
  • wit.D zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, przydatków, prostaty

W czym znajdziesz witaminę D

  • ryby morskie, szczególnie makrela (nie wędzona) i dziki łosoś
  • olej z wątroby dorsza (ale nie wiemy, jak sprawdzić czy nie jest przesycony metalami ciężkimi, więc na chwilę obecną nie zaleca się używania tranu)
  • jajka – żółtka – a jaja kur, które skubią zieloną trawę bezcenne
  • wątróbka
  • zielone warzywa: brokuły, szpinak, zielona papryka, natka pietruszki
  • oleje roślinne – najlepszy lniany, nierafinowany, zawsze trzymamy go w lodówce, co powinni czynić również sprzedawcy (gorzki smak świadczy, że olej był źle przechowywany i nie należy go spożywać, ponieważ jest toksyczny; świeży olej lniany jest dobry w smaku)
  • kiełki zbóż

 

Jak suplementować witaminę D

Na każde 1000 jednostek D3 należy przyjmować witaminę K-2.  Przy 1000 j.m. wit.D podajemy 50-70 mcg K2MK7 (najlepiej przyswajalna forma).

Aby ustalić dawkę, najlepiej wykonać badanie poziomu w organizmie.

Badanie to nazywa się 25(OH)D3. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo. Jest to jednorazowe pobranie krwi.

Suplemetnacja D3

Idealnie łączyć kilka elementów: Wit.3 z K2 oraz wit.A, wit.E, cynk, a przy oddzielnym posiłku oddalonym w czasie – selen. Resveratrol wzmacnia pozytywne działanie witaminy D3.

A zatem cały kompleks to ADEK plus cynk, plus selen i opcjonalnie resveratrol.

K2 to nie K1

I warto też dodać, że K2 to nie jest K1, o czym jeszcze niedawno nie wiedział personel aptek. Ale sądzę, że już dziś wszyscy są doinformowani.

 

Właściwości witaminy D3

  • W 2016 roku w badaniu podawano pacjentom 50.000 jednostek międzynarodowych witaminy D3 na dobę. Wniosek: U pajentów z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto może zmniejszyć rozwój niedoczynności tarczycy. Niedobór witaminy D towarzyszy z reguły zapaleniu tarczycy, a eksperyment wykazał spowolnienie rozwoju niedoczynności.
  • Jak poprawić pamięć? Co zrobić, by zwiększyć koncentrację? Co zrobić, by szybciej się uczyć? Naukowcy radzą połączyć witaminę D3 i resveratrol – badania wykazały w tym polączeniu poprawę zdolności poznawczych, pamięci, skupienia i koncentracji.
  • Stwierdzono bezsprzecznie, że wit.D zapobiega stwardnieniu rozsianemu.
  • Zmniejsza się jednocześnie ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, zwłaszcza w połączeniu z K2
  • Zaburzenia hormonalne, regulacja funkcji jajników – w ostatnich latach badania wykazały, że bardzo korzystne jest łączenie witaminy D3 z resveratrolem, która wraz z nią tworzy syngergię. Resveratrol wzmacnia korzystne działanie witaminy D3, pozwalając jej na sprawniejsze działanie. I to między innymi dlatego D3 ma możliwość przedostania się do jajników i regulacji ich działania.
  • Choroby autoimmunologiczne – wykazano ścisłą korelację między występowaniem tej grupy chorób a niedoborem witaminy D w organizmie,  która jest modulatorem układu immunologicznego.
  • Wit.D zapobiega stanom zapalnym jelit – każdy, kto wie, jak działają jelita, wie też, że bez zdrowia tego narządu nie możemy być szczęśliwi.
normy witaminy D

Zwróć uwagę na jednostkę, w jakiej otrzymujesz wyniki badań z laboratorium.

Jak jeszcze wspomaga nas D3

  • Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia chroniąc serce, tętnice i żyły. W znaczącym stopniu chroni przed chorobami serca – aż o 30% zmniejsza ryzyko. Kontroluje stany zapalne, więc szczególnie chroni przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą.
  • Zwiększa szansę na zdrowie jelita grubego, ponieważ odpowiedni jej poziom zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Witamina D3 zmniejsza ryzyko ataków astmatycznych.
  • Przyspiesza proces utleniania tkanki tłuszczowej, co pomaga schudnąć.
  • Zmniejsza ryzyko grypy i chorób wirusowych, przeziębień. O naszej odporności decyduje 5000 genów, a witamina D dba 3000 z nich.
  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Razem z witaminami A, E, K wpływa na kondycję kości i zmniejsza ryzyko złamań.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę, co jest bardzo istotne w cukrzycy typu II, w insulinooporności i ogólnie przy nadwadze i otyłości.
  • Zwiększa wydzielanie testosteronu u mężczyzn.
  • Zmniejsza trójglicerydy i reguluje cały lipidogram, poprawiając stosunek HDL do LDL.
  • Przy prawidłowym poziomie obserwujemy wsparcie organizmu przy leczeniu choroby nowotworowej.
działanie D3 na mózg

Witamina D3 działa pozytywnie na całą gospodarkę neuronalną. Receptory D3 są w całym ciele, a szczególna kumulacja jest w mózgu. Przy odpowiednim poziomie usprawniamy usuwanie białka amyloidowego, które jest przyczyną chorób degenaracyjnych mózg. Zatem zarówno młode osoby, które chcą mieć sprawny mózg w późniejszym wieku, jak i osoby w wieku starszym, które narzekają na pamięć, orientację, koncentrację, mogą pomóc sobie i uzyskać poprawę stanu.

Przed czym chroni wit.D

  • Witamina D chroni przed schizofrenią. Przy niedoborach tej witaminy ryzyko schizofrenii jest dwa razy większe.
  • Niedobór wit.D jest związany z silnymi stanami depresyjnymi.
  • Prawidłowe stężenie witaminy D zmniejsza ryzyko najcięższych chorób psychicznych.
  • Według badań odpowiedni poziom tej witaminy zmniejsza o ponad 50% ryzyko choroby Alzheimera.

Suplementujesz się i ciągle masz za niski poziom?

  • Zależność między magnezem a wit.D – magnez bierze udział w metabolizmie wit.D. Niedobór magnezu uniemożliwia właściwe wchłanianie D3. Cukier zaburza wchłanianie magnezu. W cukrzycy wydalamy więcej magnezu. Celiakia, choroba Crohna również wpływają na ilość magnezu. Jeśli przyjmujesz leki na refluks, również możesz mieć problem z magnezem.
  • Niektóre leki blokują wchłanianie witaminy D. Np. leki z cholesteraminą, leki na odchudzanie, takie jak orlistat. Innym lekiem blokującym wchłanianie wit.D jest prednizon. Do takich blokujących lub zaburzających wchłanianie należą też leki antywirusowe.
  • Anemia, szczególnie nie leczona, może negatywnie wpływać na poziom wit.D w organizmie. Organizm będzie wykorzystywał D3 do tworzenia czerwonych krwinek. Przenosi ją tam, gdzie jest bardziej potrzebna. Zatem bardziej będzie brała udział w przenoszeniu tlenu, niż w budowaniu odporności.
  • Narażenie na działanie pestycydów przyjmowanych z pokarmem. Pestycydy chloroorganiczne powoduje niedobory witaminy D.
  • Niski poziom D towarzyszy otyłości. Osoby otyłe potrzebują nawet 4 razy więcej wit.D niż osoby szczupłe. Utrzymanie właściwego poziomu u osób otyłych może być niemożliwe.
  • Niedobory boru – to on usprawnia działanie witaminy D
  • Aby wit.D działała lepiej, potrzeba K2MK7 – na każde 1000 jednostek D3 dajemy 50-100 mcgr. K2
  • Palenie papierosów obniża poziom witaminy D i uniemożliwa jej prawidłowe działanie, w wyniku działania substancji smolistych na receptory wit.D.
  • Stłuszczona wątroba koreluje z niskim poziomem wit.D.
  • Przyczyną niedoborów jest przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach oraz słaby dostęp słońca przez dużą część roku. UVB to promienie potrzebne do syntezy wit.D, a te nie przechodzą przez szyby w budynkach i samochodach. Należy wystawiać się na działanie słońca poza pomieszczeniami.

Czy schudnę jeśli nie ćwiczę ?

Najprościej i najkrócej

Tak

I nic więcej nie musiałabym już napisać.

Ale dla dociekliwych kilka informacji.

Czy to prawda, że…

„Jeśli chcesz schudnąć jedz mniej, ćwicz więcej.”

Hmm… Może nawet Ty masz doświadczenie z tą poradą. I może, jak ja kiedyś, należysz do osób, które przy restrykcyjnych dietach (zastraszająco ograniczonych kalorycznie) i intensywnych ćwiczeniach, zamiast chudnąć, tyją.

Więc o co tu chodzi?

 

70% twojego sukcesu to sposób odżywiania!

Podczas pierwszej sesji z osobą, która przychodzi, by schudnąć, słyszę często:

„Co mam zrobić, jeśli nie mogę ćwiczyć, bo po trzech dniach stawy odmawiają mi posłuszeństwa?”

Albo:

„Ćwiczę na siłowni 3 razy w tygodniu i biegam, i nie chudnę! Dlaczego tak się dzieje?!”

Czasem też:

„To moja wina, że nie chudnę, bo nie mogę się zmobilizować do biegania”

Moja odpowiedź często wtedy brzmi:

– A może właśnie lepiej nie ćwiczyć.

A czasem, gdy widzę osobę o określonych cechach wskazujących na wysoki stan zapalny, mówię wprost:

– Po pierwsze: masz zakaz intensywnego trenowania.

W takim momencie na twarzach wielu osób rysuje się zdziwienie. A jednak.

Pytasz „Czy schudnę, jeśli nie ćwiczę?”

Tak.

Ale… no bez „ale” być nie może.

Zacznij chodzić. Niech Twoje łydki robią 10.000 kroków dziennie. I zmień kolejność posiłków. I… zacznij jeść świadomie.

A wtedy przyjdź na sesję, by

  • pozbyć się kompulsji
  • uleczyć relacje, które powodowały zaspokajanie jedzeniem
  • pozbyć się z diety słodyczy
  • wyjść z niskiego poczucia własnej wartości
  • zmotywować się
  • odpuścić poczucie braku, które kryje się głębiej, bo zamiast miłości słyszałaś „zjedz kochanie”
  • przeprogramować błędne nawyki

Łącząc to wszystko uzyskasz szczupłą zdrową sylwetkę i radość życia.

Mira Chlebowska

Kiedy ćwiczenia na odchudzanie szkodzą a nie pomagają?

Gdy mamy do czynienia z dużą nadwagą lub z otyłością, obciążenia dla układu kostnego są tak duże, że próby intensywnego wysiłku fizycznego każdorazowo kończą się dolegliwościami bólowymi, a to ze strony stawów kolanowych, a to kręgosłupa, lub też kontuzją.

Ale to nie to jest najistotniejsze.

Może być tak, że im więcej będziesz ćwiczyć, tym trudniej będzie schudnąć.

Kiedy tak jest?
Kiedyś to był przypadek szczególny. Dziś, ze względu na tryb życia, jaki prowadzimy, jest to sytacja powszechna.

Insulinooporność, choroby autoimmunizacyjne, policystyczne jajniki – co łączy te rzeczy?

Można niemal z pewnością przyjąć, że osoba z chorobą autoimmunizacyjną ma również insulinooporność.

Również osoby, które od dawna borykają się z nadwagą, a każda dieta kończy się przybraniem jeszcze więcej, mają zaburzony metabolizm.

W dzisiejszym świecie, jeśli jesz „zdrowo” czyli zgodnie z powszechnymi zaleceniami, niemal na pewno masz insulinooporność.

 

Insulinooporność

Towarzyszy jej nadwaga/otyłość, ogromna trudność ze schudnięciem i jednocześnie odporność komórek na insulinę. Odporność, która może doprowadzić nawet do dystrofii mięśni, choć początkow, dosyć długo, objawia się nieustannym zmęczeniem, małą ilością energii, ogólną słabością przy potrzebie wykonania wysiłku fizycznego. Często współtowarzyszy stan bezsilności, tzw.doły, czasem nawet nazywane depresją.

Sprawy nie ułatwia fakt, że większość powszechnie znanych i stosowanych zaleceń dietetycznych ma się nijak do chudnięcia osoby ze słabą wrażliwością komórek na insulinę. 5 posiłków na dobę, płatki od rana i tym podobne zalecenia, działają odwrotnie.

Przy insulinooporności masz wysoki poziom „startowy” insuliny, ten po obudzeniu się. I nie warto patrzeć na normy laboratoryjne, gdyż one wskazują na inny obszar, a nie na Twoje możliwości schudnięcia. Zatem nawet jeśli masz insulinę w normie laboratoryjnej, norma ta może być przekroczona w kwestiach możliwości odchudzania.

Aby chudnąć musisz mieć na czczo insulinę jednocyfrową!

Gdy insulina jest wyższa, trudno Ci schudnąć. W takiej sytuacji zablokowany jest bowiem hormon glukagon – niezbędny, by spalać tkankę tłuszczową.

Co ze mną jest nie tak, że nie chudnę?

Jeśli jesteś taką osobą, to większość zaleceń dietetycznych będzie powodować u Ciebie albo zero efektu, albo wręcz tycie.

To samo dotyczy intensywnej aktywności fizycznej. Im więcej będziesz ćwiczyć, tym więcej będziesz gromadzić tkanki tłuszczowej. Czasem dotyczy to trenerów fitness, dla których może to być dramatem, gdyż muszą uprawiać intensywne sporty zawodowo. Wiąże się to z powstawaniem w ciele stanów zapalnych pod wpływem intensywnej aktywności fizycznej.

Tyję od listka sałaty

Szczupli w to nie wierzą. Dla nich sprawa jest oczywista – MNIEJ ŻREĆ

Ale osoba, która od lat próbowała już wszystkiego i przykładała się solidnie, a jednak nie osiągnęła rezultatu, wie, że to prawda.

Ćwiczenia na odchudzanie dla opornych

Aktywność fizyczna powinna być w takim przypadku krótka i intensywna. Mało intensywny wysiłek nie uwrażliwi naszych komórek na insulinę. Zbyt długotrwały i intensywny natomiast podniesie hormon stresu, kortyzol, który podniesie nam poziom insuliny, zablokuje w wątrobie glukagon, a co za tym idzie, pośle z mózgu informację, by zablokować chudniecie i gromadzić tkankę tłuszczową.

Ćwiczyć albo nie ćwiczyć! Oto jest pytanie!

Ćwiczyć, ale

  1. dobierać rodzaj ćwiczeń pod względem reakcji organizmu na insulinę
  2. intensywnie ćwiczyć dopiero wtedy, gdy Twoja waga spadnie na tyle, by nie powodować kontuzji.

Przy zastosowaniu odpowiednich zaleceń żywieniowych będziesz chudnąć 3-5 kg na miesiąc. I dopiero wtedy, gdy osiągniesz wagę dającą Ci możliwość bezpiecznego wysiłku, możesz zacząć ćwiczyć intensywniej. A wtedy Twoim zadaniem będzie sprawdzanie czy zintensyfikowanie ćwiczeń nie powoduje tycia.

CHODZENIE PIECHOTĄ

6.000-10.000 kroków dziennie to najlepsze przykazanie Matki Natury!

Spośród wielu korzyści wymienić tu koniecznie trzeba następujące:

  • redukcja masy ciała
  • zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę – i o to najbardziej chodzi
  • wzmocnienie mięśni
  • poprawa gęstości kości
  • usunięcie stresu, napięć, niepokoju
  • rozwija też korę przedczołową – a to oznacza wzmocnienie tego, co nazywamy SIŁĄ WOLI!

Najlepsze ćwiczenia na odchudzanie to:

  • Najlepsze jest chodzenie – to już ustaliliśmy powyżej.
  • Tabata – 20-sekundowy intensywny wysiłek na przemian z 10-cio sekundowymi przerwami, zazwyczaj 8 serii (tabata przynosi znakomite korzyści również w niedoczynności tarczycy oraz cukrzycy typu II)
  • ćwiczenia takie, jak pływanie, jazda na rowerze, również , ale trzeba zwrócić wtedy uwagę, by nie przekraczać 60% swojej maksymalnej częstości pracy serca

Jakich ćwiczeń unikać, by schudnąć?

  • niewskazane (niestety albo stety) jest bieganie!!!
  • źle może zadziałać pływanie długotrwałe z intensywnym wysiłkiem!
  • niewskazany każdy sport, w którym tętno będzie dochodzić do granicy Twojej normy

Jak obliczyć 60% maksymalnego tętna?

  • Od 220 odejmuj wiek i w ten sposób otrzymujesz tętno maksymalne.
  • Następnie oblicz 60% z tej liczby.

I to jest tętno, którego pilnujemy, by go nie przekraczać.

[/et_pb_post_content][/et_pb_column][/et_pb_row]

Witamina D3 właściwości

Lekarze na całym świecie, jeszcze przed II wojną światową, praktykowali uzupełnianie witaminy D w organizmach pacjentów. Również po wojnie dzieci otrzymywały witaminę D, w postaci tranu. W Polsce zaprzestano podawania tranu dzieciom w 1970 roku. To był czas, gdy tran, bardzo dobrej jakości, otrzymywaliśmy ze Stanów Zjednoczonych (UNRRA). W roku 1970 zaprzestano podwania dzieciom tranu.

Kolejny gwóźdź do…

W okresie lat 90-tych nastraszono nas ryzykiem zachorowania z powodu wystawienia na promienie słoneczne. Zaczęto tak intensywnie reklamować filtry UV, że niemal każda matka kupowała dla dziecka kremy blokujące promienie słoneczne. Ta ochrona przeciwsłoneczna skutecznie chroniła również skórę przed wytwarzaniem witaminy D.

A co z pokarmami?

Jednym z lepszych pokarmów zawierających witaminę D jest żółtko jaj. Ale tu już chyba się domyślasz: liczne komunikaty nakazujące nam jeść nie więcej niż jedno jajko tygodniowy zrobiły robotę. Niestety złą. I to nie tylko z powodu witaminy D.

Jaka jest różnica między

witaminą D produkowaną przez skórę,

a tę z suplemenu?

Wszystkie nasze komórki mają receptory witaminy D. I witamina, którą wytwarzamy przy pomocy słońca różni się od tej witaminy, którą możemy przyjmować w suplementach. Ich natura jest inna. Witamina, którą wytwarzamy, jako organizmy, samodzielnie, jest rozpuszczalna w wodzie, a jej roztwór dociera do wszystkich naszych komórek. Natomiast witamina kupowana w suplemencie jest rozpuszczalna w tłuszczach i dociera do ok.80% naszych komórek. Pomimo tego jednak mądrzy lekarze i naturoterapeuci zalecają, po zbadaniu laboratoryjnie poziomu w organizmie, suplementować tę witaminę.

Witamina D – działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowy układ odpornościowy. (…) Wytyczne dotyczące spożycia składników odżywczych są sformułowane tak, aby tylko zapobiegać ich niedoborom w populacji. Oznacza to, że nawet, gdy zajrzymy do wszystkich tabelek dotyczących konkretnych zaleceń, możemy nadal wyrządzać poważne szkody naszym organizmom. Na przykład zalecana dzienna dawka witaminy D ma jedynie zapobiegać krzywicy, ale witamina D wytwarzana, gdy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych UV B, to hormon steroidowy, który wpływa na funkcjonowanie prawie tysiąca genów w organizmie, z których wiele bierze udział w kontrolowaniu stanów zapalnych, starzenia się i funkcji poznawczych.

Niedawno przeprowadzona na Uniwersytecie w Edynburgu analiza wykazała, że niski poziom witamina D jest głównym, wśród środowiskowych, czynnikiem ryzyka powodującym rozwój demencji.

Niektórzy badacze wskazywali, że dla zachowania dobrego zdrowia rekomendowana dzienna dawka witaminy D powinna być co najmniej dziesięc razy wyższa, niż zalecana obecnie.

Max Lugavere

"Jedz jak geniusz"

Witamina D ze słońca?

Sytuacja, w której całą potrzebną witaminę D3 wytwarzalibyśmy dzięki słońcu, byłaby idealna. W praktyce jednak okazuje się to niemożliwe w naszej szerokości geograficznej, ponieważ tego słońca mamy po prostu za mało w skali roku.

Innym elementem blokującym jest fakt, że używamy kosmetyków z filtrami, okularów przeciwsłonecznych (to wokół oczu posiadamy receptory uruchamiające proces wytwarzania witaminy D), a także fakt, że się… często kąpiemy. Tak. Dzieje się tak dlatego, że witamina D wytwarzana w skórze przy udziale niezwykle potrzebnego w tym procesie cholesterolu, pozostaje na skórze przez dobrych kilka godzin, zanim zostanie wchłonięta. Zatem po ekspozycji na promienie słoneczne powinniśmy zadbać o to, by się nie myć i nie kąpać, co dla współczesnego człowieka może być nie do wykonania.

witamina D3 odchudzanie

Źródło:

Wywiad z lek.med.Agata Strukow

  • Badaina w 2020r.wykazały, że 90% Polaków ma niedobór witaminy D3
  • Z tych 90% aż 60% ma tak duży niedobór, że należy przyjmować dawki lecznicze
  • Badanie poziomu warto robić nie po to, by wiedzieć czy ma się niedobór, ale jak duży oraz w celu ustalenia, czy przyjmowane dawki powinny być standardowe, czy tzw.dawki uderzeniowe
  • Do badania poziomu witaminy D3 nie trzeba być na czczo
  • Badanie można zrobić o każdej porze dnia – wykonuje się je poprzez pobranie krwi
  • Badanie nosi nazwę – 25(OH)D

Co na pewno wiemy na temat witaminy D

  • niski poziom witaminy D w dzieciństwie to wysokie ryzyko chorób serca, udary w wieku dorosłym
  • niedobór witaminy D u matek w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu I u dzieci
  • zbyt mała podaż witaminy D wpływa na występowanie osteoporozy
  • niedobór witaminy D wiąże się z występowaniem astmy, alergii, zmian miażdżycowych u dzieci
  • u osób dorosłych niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko zawału serca aż o 50%, a w przypadku zawału śmiertelność wzrasta o 100%
  • w średnim i starszym wieku niedobór zwiększa ryzyko ciężkiego udaru mózgu
  • niedobór stwierdza się u wszystkich pacjentów chorych na nowotwory – poziom poniżej 10 ng
  • podniesienie poziomu do 25 ng zmniejsza względne ryzyko raka o 25%
  • badania z 2007 roku opublikowane w American Journal of Preventive Medicine wykazały, że podniesienie poziomu wit.D powyżej 33ng zmniejszało ryzyko raka jelita grubego o 50%
  • u kobiet – podniesienie poziomu wit.D po menopauzie do poziomu powyżej 40 ng zmniejsza ryzyko występowania wszelkich nowotworów o 77% (suplementacja trwała 4 lata)
  • wit.D zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, przydatków, prostaty

W czym znajdziesz witaminę D

  • ryby morskie, szczególnie makrela (nie wędzona) i dziki łosoś
  • olej z wątroby dorsza (ale nie wiemy, jak sprawdzić czy nie jest przesycony metalami ciężkimi, więc na chwilę obecną nie zaleca się używania tranu)
  • jajka – żółtka – a jaja kur, które skubią zieloną trawę bezcenne
  • wątróbka
  • zielone warzywa: brokuły, szpinak, zielona papryka, natka pietruszki
  • oleje roślinne – najlepszy lniany, nierafinowany, zawsze trzymamy go w lodówce, co powinni czynić również sprzedawcy (gorzki smak świadczy, że olej był źle przechowywany i nie należy go spożywać, ponieważ jest toksyczny; świeży olej lniany jest dobry w smaku)
  • kiełki zbóż

 

Jak suplementować witaminę D

Na każde 1000 jednostek D3 należy przyjmować witaminę K-2.  Przy 1000 j.m. wit.D podajemy 50-70 mcg K2MK7 (najlepiej przyswajalna forma).

Aby ustalić dawkę, najlepiej wykonać badanie poziomu w organizmie.

Badanie to nazywa się 25(OH)D3. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo. Jest to jednorazowe pobranie krwi.

Suplemetnacja D3

Idealnie łączyć kilka elementów: Wit.3 z K2 oraz wit.A, wit.E, cynk, a przy oddzielnym posiłku oddalonym w czasie – selen. Resveratrol wzmacnia pozytywne działanie witaminy D3.

A zatem cały kompleks to ADEK plus cynk, plus selen i opcjonalnie resveratrol.

K2 to nie K1

I warto też dodać, że K2 to nie jest K1, o czym jeszcze niedawno nie wiedział personel aptek. Ale sądzę, że już dziś wszyscy są doinformowani.

 

Właściwości witaminy D3

  • W 2016 roku w badaniu podawano pacjentom 50.000 jednostek międzynarodowych witaminy D3 na dobę. Wniosek: U pajentów z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto może zmniejszyć rozwój niedoczynności tarczycy. Niedobór witaminy D towarzyszy z reguły zapaleniu tarczycy, a eksperyment wykazał spowolnienie rozwoju niedoczynności.
  • Jak poprawić pamięć? Co zrobić, by zwiększyć koncentrację? Co zrobić, by szybciej się uczyć? Naukowcy radzą połączyć witaminę D3 i resveratrol – badania wykazały w tym polączeniu poprawę zdolności poznawczych, pamięci, skupienia i koncentracji.
  • Stwierdzono bezsprzecznie, że wit.D zapobiega stwardnieniu rozsianemu.
  • Zmniejsza się jednocześnie ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, zwłaszcza w połączeniu z K2
  • Zaburzenia hormonalne, regulacja funkcji jajników – w ostatnich latach badania wykazały, że bardzo korzystne jest łączenie witaminy D3 z resveratrolem, która wraz z nią tworzy syngergię. Resveratrol wzmacnia korzystne działanie witaminy D3, pozwalając jej na sprawniejsze działanie. I to między innymi dlatego D3 ma możliwość przedostania się do jajników i regulacji ich działania.
  • Choroby autoimmunologiczne – wykazano ścisłą korelację między występowaniem tej grupy chorób a niedoborem witaminy D w organizmie,  która jest modulatorem układu immunologicznego.
  • Wit.D zapobiega stanom zapalnym jelit – każdy, kto wie, jak działają jelita, wie też, że bez zdrowia tego narządu nie możemy być szczęśliwi.
normy witaminy D

Zwróć uwagę na jednostkę, w jakiej otrzymujesz wyniki badań z laboratorium.

Jak jeszcze wspomaga nas D3

  • Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia chroniąc serce, tętnice i żyły. W znaczącym stopniu chroni przed chorobami serca – aż o 30% zmniejsza ryzyko. Kontroluje stany zapalne, więc szczególnie chroni przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą.
  • Zwiększa szansę na zdrowie jelita grubego, ponieważ odpowiedni jej poziom zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Witamina D3 zmniejsza ryzyko ataków astmatycznych.
  • Przyspiesza proces utleniania tkanki tłuszczowej, co pomaga schudnąć.
  • Zmniejsza ryzyko grypy i chorób wirusowych, przeziębień. O naszej odporności decyduje 5000 genów, a witamina D dba 3000 z nich.
  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Razem z witaminami A, E, K wpływa na kondycję kości i zmniejsza ryzyko złamań.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę, co jest bardzo istotne w cukrzycy typu II, w insulinooporności i ogólnie przy nadwadze i otyłości.
  • Zwiększa wydzielanie testosteronu u mężczyzn.
  • Zmniejsza trójglicerydy i reguluje cały lipidogram, poprawiając stosunek HDL do LDL.
  • Przy prawidłowym poziomie obserwujemy wsparcie organizmu przy leczeniu choroby nowotworowej.
działanie D3 na mózg

Witamina D3 działa pozytywnie na całą gospodarkę neuronalną. Receptory D3 są w całym ciele, a szczególna kumulacja jest w mózgu. Przy odpowiednim poziomie usprawniamy usuwanie białka amyloidowego, które jest przyczyną chorób degenaracyjnych mózg. Zatem zarówno młode osoby, które chcą mieć sprawny mózg w późniejszym wieku, jak i osoby w wieku starszym, które narzekają na pamięć, orientację, koncentrację, mogą pomóc sobie i uzyskać poprawę stanu.

Przed czym chroni wit.D

  • Witamina D chroni przed schizofrenią. Przy niedoborach tej witaminy ryzyko schizofrenii jest dwa razy większe.
  • Niedobór wit.D jest związany z silnymi stanami depresyjnymi.
  • Prawidłowe stężenie witaminy D zmniejsza ryzyko najcięższych chorób psychicznych.
  • Według badań odpowiedni poziom tej witaminy zmniejsza o ponad 50% ryzyko choroby Alzheimera.

Suplementujesz się i ciągle masz za niski poziom?

  • Zależność między magnezem a wit.D – magnez bierze udział w metabolizmie wit.D. Niedobór magnezu uniemożliwia właściwe wchłanianie D3. Cukier zaburza wchłanianie magnezu. W cukrzycy wydalamy więcej magnezu. Celiakia, choroba Crohna również wpływają na ilość magnezu. Jeśli przyjmujesz leki na refluks, również możesz mieć problem z magnezem.
  • Niektóre leki blokują wchłanianie witaminy D. Np. leki z cholesteraminą, leki na odchudzanie, takie jak orlistat. Innym lekiem blokującym wchłanianie wit.D jest prednizon. Do takich blokujących lub zaburzających wchłanianie należą też leki antywirusowe.
  • Anemia, szczególnie nie leczona, może negatywnie wpływać na poziom wit.D w organizmie. Organizm będzie wykorzystywał D3 do tworzenia czerwonych krwinek. Przenosi ją tam, gdzie jest bardziej potrzebna. Zatem bardziej będzie brała udział w przenoszeniu tlenu, niż w budowaniu odporności.
  • Narażenie na działanie pestycydów przyjmowanych z pokarmem. Pestycydy chloroorganiczne powoduje niedobory witaminy D.
  • Niski poziom D towarzyszy otyłości. Osoby otyłe potrzebują nawet 4 razy więcej wit.D niż osoby szczupłe. Utrzymanie właściwego poziomu u osób otyłych może być niemożliwe.
  • Niedobory boru – to on usprawnia działanie witaminy D
  • Aby wit.D działała lepiej, potrzeba K2MK7 – na każde 1000 jednostek D3 dajemy 50-100 mcgr. K2
  • Palenie papierosów obniża poziom witaminy D i uniemożliwa jej prawidłowe działanie, w wyniku działania substancji smolistych na receptory wit.D.
  • Stłuszczona wątroba koreluje z niskim poziomem wit.D.
  • Przyczyną niedoborów jest przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach oraz słaby dostęp słońca przez dużą część roku. UVB to promienie potrzebne do syntezy wit.D, a te nie przechodzą przez szyby w budynkach i samochodach. Należy wystawiać się na działanie słońca poza pomieszczeniami.
[/et_pb_section]

Inne na blogu

EMDR

EMDR

e...

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *