Dlaczego jaja się nie nudzą?

10 marca 2018

Mniamsi mniamsi 🙂
Do tych, co pytają:

Jak? Codziennie mam jeść jajka?

Czy to się nie znudzi?

Czy to nie jest niezdrowe?

Niektórzy ludzie jedzą przez całe życie codziennie pieczywo i to więcej, niż raz dziennie. Nudzi im się to?
Ano właśnie.
Bo czym właściwie jest to, co nazywamy „znudzeniem”?

Twój organizm jest bardzo mądry

Sygnalizuje Ci na bieżąco, czego mu potrzeba. Jego język jest czytelny dla osób, które umieją słuchać.
Możesz i Ty usłyszeć jego głos i nabyć umiejętność uważnej komunikacji z własnym ciałem.
Pod jednym wszakże warunkiem.
Twój organizm musi być w miarę czysty i nie zwariowany sztucznymi dodatkami stosowanymi do jedzenia.
Dodatki w przetworzonym jedzeniu mają przede wszystkim za zadanie oszukanie naszego mózgu i wprowadzenie nas w błąd, byśmy czuli coś, czego czuć nie powinniśmy. Coś, czego nie potrzebuje nasz organizm.
Wzmacniacze smaku oszukują nas, że coś w pokarmie jest, czego właśnie nie ma.

Fruktoza każe nam odczuwać głód

, pomimo że jesteśmy najedzeni (blokuje ośrodek sytości) itd.
Jeśli jednak odżywiasz się od jakiegoś czasu rozsądnie, unikając przetworzonego jedzenia i jedząc to, co jest PRAWDZIWE, masz szansę usłyszeć swój organizm i współpracować z nim sprawnie, co da Ci zdrowie, efektywnie działający umysł, szczupłe ciało i energię do działania.

Język ciała

Nasze ciało ma w komunikacji z nami precyzyjny język. Daje nam znać, co dla nas dobre, a co nie, czego akurat potrzebujemy, jakiej witaminy, jakiego minerału. Robi to poprzez nasze „ochoty” lub brak „ochoty” na dany pokarm.
Jeśli więc jemy coś, co zawiera tylko jedną grupę witamin, tylko określone minerały i jemy to codziennie, nasz organizm będzie miał dostatek tego, co w tym jedzeniu jest, niedostatek zaś pozostałych rzeczy (menerały, witaminy, aminokwasy itd).
I wtedy da nam znać poprzez

brak „ochoty” na dalsze jedzenie tego

Tak się dzieje, gdy na przykład jesz jakieś warzywo w dużej ilości przez kilka lub kilkanaście dni. Albo gdy przechodzisz na jakąś jednoskładnikową cud-dietę, na której po krótkim czasie nie wytrzymujesz, bo inaczej się nie da. Twój mózg i Twoje ciało nie pozwoli Ci wytrwać na takiej diecie, ponieważ zagraża to jego przetrwaniu.

To mądrość a nie sabotaż

W drugą stronę działa to równie mądrze. Sprawnie działające ciało daje nam sygnał, poprzez nagłą ochotę na coś, że tego właśnie potrzebujemy. Najlepiej wiedzą o tym kobiety w ciąży. Nikogo nie dziwi, że kobieta w ciąży z dnia na dzień rzuca palenie, przestaje pić alkohol, a nagle pojawiająca się, przemożna ochota na śledzie lub inną rzecz. Dla niektórych jest to wręcz symptom rozpoznawania stanu ciąży. Widząc kobietę, która ma nagłą ochotę na coś do zjedzenia pytają: „A ty przypadkiem nie jesteś w ciąży?”

Dlaczego jajka się nie nudzą?

Ale do sedna. Skoro tak jest, to dlaczego jaja nam się nie nudzą?
Jeśli stosujesz się do dobrej praktyki jedzenia jaj, to znaczy – używasz generalnie

same żóltka

tak, że na dobę jesz tylko jedno biało, a żółtek 4-5, takie jedzenie jest znakomicie zbilansowane.
Żółtko jaja to w dzisiejszym świecie chyba najlepszy pokarm dostępny człowiekowi. Zawiera witaminy, minerały, substancje odżywcze wpływające uzdrawiająco na organizm. Od dawna znane są diety lecznicze oparte na żółtkach jaj. To rodzaj skarbu. Dziś, zamiast słów „chleba naszego powszedniego” powinniśmy modlić się „żółtka naszego ekologicznego…”.

Co może nas okłamywać?

W kierowaniu się naszą intuicją, naszymi „ochotami” istnieje też pewne ryzyko przekłamania.
Będziemy błędnie interpretować sygnały z ciała, jeśli jesteśmy od czegoś uzależnieni.
I tak, jak palacz po odstawieniu cierpi, jak alkoholik po odstawieniu cierpi, tak też cierpi ktoś, kto jest uzależniony od cukru, pszenicy, żółtego sera.
To pokarmy, których uzależniające działanie zostało już całkiem solidnie udowodnione. Jeśli więc ktoś teraz chciałby powiedzieć, że skoro chleb jemy codziennie i nie nudzi nam się, to znaczy, że zawiera wszystko, co naszemu organizmowi potrzeba, niestety nie można się z tym zgodzić.

Pszenica to uzależniacz

Jak sprawdzić to najszybciej, który pokarm jest uzależniający, a który nie?
Wystarczy, że coś, co jesz codziennie, odstawisz na jeden lub dwa dni.
Jeśli odczuwasz silny brak, to znaczy, że to uzależniacz.
Jeśli odstawisz jedzony codziennie wartościowy pokarm, masz w organizmie na tyle dobrze uzupełnione składniki odżywcze, że po odstawieniu na dzień Twój organizm będzie korzystał ze zgromadzonych rezerw i nie zauważy braku.
Jeśli jednak pokarm jest uzależniaczem, poczujesz brak jego dostawy w ciągu 1-2 dni i nie jest to objaw pozytywny.

I co jeszcze jest ważne?

Jeśli przy zastosowaniu wszystkich (wszystkich!) zaleceń będziesz miała z czymś problem, zapraszam na sesję.

Sesje indywidualne – odchudzanie

Dzięki hipnoterapii i dekodowaniu umysłu pomogę Ci w takich kwestiach jak zablokowanie ochoty na słodycze, rezygnacja z uzależniaczy, zmiana zachowań żywieniowych.

Ale i tak wszystkie zalecenia będę Ci przypominać i upominać się o ich stosowanie.

Bo nie można zadziałać tylko na umysł i przy szklance piwa siedzieć przed telewizorem, oczekując cudownego efektu. Jeśli ktoś liczy na taki cud, to ja go nie oferuję 😀

© Mira Chlebowska Hipnoza Poznań, Szkolenia Coaching Mirosława Kopta-Chlebowska, 2019, 9, 9, 19, 0

Inne na blogu

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *