Witamina D3 właściwości

Lekarze na całym świecie, jeszcze przed II wojną światową, praktykowali uzupełnianie witaminy D w organizmach pacjentów. Również po wojnie dzieci otrzymywały witaminę D, w postaci tranu. W Polsce zaprzestano podawania tranu dzieciom w 1970 roku. To był czas, gdy tran, bardzo dobrej jakości, otrzymywaliśmy ze Stanów Zjednoczonych (UNRRA). W roku 1970 zaprzestano podwania dzieciom tranu.

A co z pokarmami?

Jednym z lepszych pokarmów zawierających witaminę D jest żółtko jaj. Ale tu już chyba się domyślasz: liczne komunikaty nakazujące nam jeść nie więcej niż jedno jajko tygodniowy zrobiły robotę. Niestety złą. I to nie tylko z powodu witaminy D.

Jaka jest różnica między

witaminą D produkowaną przez skórę,

a tę z suplemenu?

Wszystkie nasze komórki mają receptory witaminy D. I witamina, którą wytwarzamy przy pomocy słońca różni się od tej witaminy, którą możemy przyjmować w suplementach. Ich natura jest inna. Witamina, którą wytwarzamy, jako organizmy, samodzielnie, jest rozpuszczalna w wodzie, a jej roztwór dociera do wszystkich naszych komórek. Natomiast witamina kupowana w suplemencie jest rozpuszczalna w tłuszczach i dociera do ok.80% naszych komórek. Pomimo tego jednak mądrzy lekarze i naturoterapeuci zalecają, po zbadaniu laboratoryjnie poziomu w organizmie, suplementować tę witaminę.

Witamina D – działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowy układ odpornościowy. (…) Wytyczne dotyczące spożycia składników odżywczych są sformułowane tak, aby tylko zapobiegać ich niedoborom w populacji. Oznacza to, że nawet, gdy zajrzymy do wszystkich tabelek dotyczących konkretnych zaleceń, możemy nadal wyrządzać poważne szkody naszym organizmom. Na przykład zalecana dzienna dawka witaminy D ma jedynie zapobiegać krzywicy, ale witamina D wytwarzana, gdy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych UV B, to hormon steroidowy, który wpływa na funkcjonowanie prawie tysiąca genów w organizmie, z których wiele bierze udział w kontrolowaniu stanów zapalnych, starzenia się i funkcji poznawczych.

Niedawno przeprowadzona na Uniwersytecie w Edynburgu analiza wykazała, że niski poziom witamina D jest głównym, wśród środowiskowych, czynnikiem ryzyka powodującym rozwój demencji.

Niektórzy badacze wskazywali, że dla zachowania dobrego zdrowia rekomendowana dzienna dawka witaminy D powinna być co najmniej dziesięc razy wyższa, niż zalecana obecnie.

Max Lugavere

"Jedz jak geniusz"

Witamina D ze słońca?

Sytuacja, w której całą potrzebną witaminę D3 wytwarzalibyśmy dzięki słońcu, byłaby idealna. W praktyce jednak okazuje się to niemożliwe w naszej szerokości geograficznej, ponieważ tego słońca mamy po prostu za mało w skali roku.

Innym elementem blokującym jest fakt, że używamy kosmetyków z filtrami, okularów przeciwsłonecznych (to wokół oczu posiadamy receptory uruchamiające proces wytwarzania witaminy D), a także fakt, że się… często kąpiemy. Tak. Dzieje się tak dlatego, że witamina D wytwarzana w skórze przy udziale niezwykle potrzebnego w tym procesie cholesterolu, pozostaje na skórze przez dobrych kilka godzin, zanim zostanie wchłonięta. Zatem po ekspozycji na promienie słoneczne powinniśmy zadbać o to, by się nie myć i nie kąpać, co dla współczesnego człowieka może być nie do wykonania.

Źródło:

Wywiad z lek.med.Agata Strukow

  • Badaina w 2020r.wykazały, że 90% Polaków ma niedobór witaminy D3
  • Z tych 90% aż 60% ma tak duży niedobór, że należy przyjmować dawki lecznicze
  • Badanie poziomu warto robić nie po to, by wiedzieć czy ma się niedobór, ale jak duży oraz w celu ustalenia, czy przyjmowane dawki powinny być standardowe, czy tzw.dawki uderzeniowe
  • Do badania poziomu witaminy D3 nie trzeba być na czczo
  • Badanie można zrobić o każdej porze dnia – wykonuje się je poprzez pobranie krwi
  • Badanie nosi nazwę – 25(OH)D

Co na pewno wiemy na temat witaminy D

  • niski poziom witaminy D w dzieciństwie to wysokie ryzyko chorób serca, udary w wieku dorosłym
  • niedobór witaminy D u matek w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu I u dzieci
  • zbyt mała podaż witaminy D wpływa na występowanie osteoporozy
  • niedobór witaminy D wiąże się z występowaniem astmy, alergii, zmian miażdżycowych u dzieci
  • u osób dorosłych niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko zawału serca aż o 50%, a w przypadku zawału śmiertelność wzrasta o 100%
  • w średnim i starszym wieku niedobór zwiększa ryzyko ciężkiego udaru mózgu
  • niedobór stwierdza się u wszystkich pacjentów chorych na nowotwory – poziom poniżej 10 ng
  • podniesienie poziomu do 25 ng zmniejsza względne ryzyko raka o 25%
  • badania z 2007 roku opublikowane w American Journal of Preventive Medicine wykazały, że podniesienie poziomu wit.D powyżej 33ng zmniejszało ryzyko raka jelita grubego o 50%
  • u kobiet – podniesienie poziomu wit.D po menopauzie do poziomu powyżej 40 ng zmniejsza ryzyko występowania wszelkich nowotworów o 77% (suplementacja trwała 4 lata)
  • wit.D zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, przydatków, prostaty

W czym znajdziesz witaminę D

  • ryby morskie, szczególnie makrela (nie wędzona) i dziki łosoś
  • olej z wątroby dorsza (ale nie wiemy, jak sprawdzić czy nie jest przesycony metalami ciężkimi, więc na chwilę obecną nie zaleca się używania tranu)
  • jajka – żółtka – a jaja kur, które skubią zieloną trawę bezcenne
  • wątróbka
  • zielone warzywa: brokuły, szpinak, zielona papryka, natka pietruszki
  • oleje roślinne – najlepszy lniany, nierafinowany, zawsze trzymamy go w lodówce, co powinni czynić również sprzedawcy (gorzki smak świadczy, że olej był źle przechowywany i nie należy go spożywać, ponieważ jest toksyczny; świeży olej lniany jest dobry w smaku)
  • kiełki zbóż

Jak suplementować witaminę D

Na każde 1000 jednostek D3 należy przyjmować witaminę K-2.  Przy 1000 j.m. wit.D podajemy 50-70 mcg K2MK7 (najlepiej przyswajalna forma).

Aby ustalić dawkę, najlepiej wykonać badanie poziomu w organizmie.

Badanie to nazywa się 25(OH)D3. Można je wykonać o każdej porze dnia i nie trzeba być na czczo. Jest to jednorazowe pobranie krwi.

Suplemetnacja D3

Idealnie łączyć kilka elementów: Wit.3 z K2 oraz wit.A, wit.E, cynk, a przy oddzielnym posiłku oddalonym w czasie – selen. Resveratrol wzmacnia pozytywne działanie witaminy D3.

A zatem cały kompleks to ADEK plus cynk, plus selen i opcjonalnie resveratrol.

K2 to nie K1

I warto też dodać, że K2 to nie jest K1, o czym jeszcze niedawno nie wiedział personel aptek. Ale sądzę, że już dziś wszyscy są doinformowani.

Właściwości witaminy D3

  • W 2016 roku w badaniu podawano pacjentom 50.000 jednostek międzynarodowych witaminy D3 na dobę. Wniosek: U pajentów z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto może zmniejszyć rozwój niedoczynności tarczycy. Niedobór witaminy D towarzyszy z reguły zapaleniu tarczycy, a eksperyment wykazał spowolnienie rozwoju niedoczynności.
  • Jak poprawić pamięć? Co zrobić, by zwiększyć koncentrację? Co zrobić, by szybciej się uczyć? Naukowcy radzą połączyć witaminę D3 i resveratrol – badania wykazały w tym polączeniu poprawę zdolności poznawczych, pamięci, skupienia i koncentracji.
  • Stwierdzono bezsprzecznie, że wit.D zapobiega stwardnieniu rozsianemu.
  • Zmniejsza się jednocześnie ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, zwłaszcza w połączeniu z K2
  • Zaburzenia hormonalne, regulacja funkcji jajników – w ostatnich latach badania wykazały, że bardzo korzystne jest łączenie witaminy D3 z resveratrolem, która wraz z nią tworzy syngergię. Resveratrol wzmacnia korzystne działanie witaminy D3, pozwalając jej na sprawniejsze działanie. I to między innymi dlatego D3 ma możliwość przedostania się do jajników i regulacji ich działania.
  • Choroby autoimmunologiczne – wykazano ścisłą korelację między występowaniem tej grupy chorób a niedoborem witaminy D w organizmie,  która jest modulatorem układu immunologicznego.
  • Wit.D zapobiega stanom zapalnym jelit – każdy, kto wie, jak działają jelita, wie też, że bez zdrowia tego narządu nie możemy być szczęśliwi.
normy witaminy D

Zwróć uwagę na jednostkę, w jakiej otrzymujesz wyniki badań z laboratorium.

Jak jeszcze wspomaga nas D3

  • Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia chroniąc serce, tętnice i żyły. W znaczącym stopniu chroni przed chorobami serca – aż o 30% zmniejsza ryzyko. Kontroluje stany zapalne, więc szczególnie chroni przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą.
  • Zwiększa szansę na zdrowie jelita grubego, ponieważ odpowiedni jej poziom zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Witamina D3 zmniejsza ryzyko ataków astmatycznych.
  • Przyspiesza proces utleniania tkanki tłuszczowej, co pomaga schudnąć.
  • Zmniejsza ryzyko grypy i chorób wirusowych, przeziębień. O naszej odporności decyduje 5000 genów, a witamina D dba 3000 z nich.
  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Razem z witaminami A, E, K wpływa na kondycję kości i zmniejsza ryzyko złamań.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę, co jest bardzo istotne w cukrzycy typu II, w insulinooporności i ogólnie przy nadwadze i otyłości.
  • Zwiększa wydzielanie testosteronu u mężczyzn.
  • Zmniejsza trójglicerydy i reguluje cały lipidogram, poprawiając stosunek HDL do LDL.
  • Przy prawidłowym poziomie obserwujemy wsparcie organizmu przy leczeniu choroby nowotworowej.

Witamina D3 działa pozytywnie na całą gospodarkę neuronalną. Receptory D3 są w całym ciele, a szczególna kumulacja jest w mózgu. Przy odpowiednim poziomie usprawniamy usuwanie białka amyloidowego, które jest przyczyną chorób degenaracyjnych mózg. Zatem zarówno młode osoby, które chcą mieć sprawny mózg w późniejszym wieku, jak i osoby w wieku starszym, które narzekają na pamięć, orientację, koncentrację, mogą pomóc sobie i uzyskać poprawę stanu.

Przed czym chroni wit.D

  • Witamina D chroni przed schizofrenią. Przy niedoborach tej witaminy ryzyko schizofrenii jest dwa razy większe.
  • Niedobór wit.D jest związany z silnymi stanami depresyjnymi.
  • Prawidłowe stężenie witaminy D zmniejsza ryzyko najcięższych chorób psychicznych.
  • Według badań odpowiedni poziom tej witaminy zmniejsza o ponad 50% ryzyko choroby Alzheimera.

Suplementujesz się i ciągle masz za niski poziom?

  • Zależność między magnezem a wit.D – magnez bierze udział w metabolizmie wit.D. Niedobór magnezu uniemożliwia właściwe wchłanianie D3. Cukier zaburza wchłanianie magnezu. W cukrzycy wydalamy więcej magnezu. Celiakia, choroba Crohna również wpływają na ilość magnezu. Jeśli przyjmujesz leki na refluks, również możesz mieć problem z magnezem.
  • Niektóre leki blokują wchłanianie witaminy D. Np. leki z cholesteraminą, leki na odchudzanie, takie jak orlistat. Innym lekiem blokującym wchłanianie wit.D jest prednizon. Do takich blokujących lub zaburzających wchłanianie należą też leki antywirusowe.
  • Anemia, szczególnie nie leczona, może negatywnie wpływać na poziom wit.D w organizmie. Organizm będzie wykorzystywał D3 do tworzenia czerwonych krwinek. Przenosi ją tam, gdzie jest bardziej potrzebna. Zatem bardziej będzie brała udział w przenoszeniu tlenu, niż w budowaniu odporności.
  • Narażenie na działanie pestycydów przyjmowanych z pokarmem. Pestycydy chloroorganiczne powoduje niedobory witaminy D.
  • Niski poziom D towarzyszy otyłości. Osoby otyłe potrzebują nawet 4 razy więcej wit.D niż osoby szczupłe. Utrzymanie właściwego poziomu u osób otyłych może być niemożliwe.
  • Niedobory boru – to on usprawnia działanie witaminy D
  • Aby wit.D działała lepiej, potrzeba K2MK7 – na każde 1000 jednostek D3 dajemy 50-100 mcgr. K2
  • Palenie papierosów obniża poziom witaminy D i uniemożliwa jej prawidłowe działanie, w wyniku działania substancji smolistych na receptory wit.D.
  • Stłuszczona wątroba koreluje z niskim poziomem wit.D.
  • Przyczyną niedoborów jest przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach oraz słaby dostęp słońca przez dużą część roku. UVB to promienie potrzebne do syntezy wit.D, a te nie przechodzą przez szyby w budynkach i samochodach. Należy wystawiać się na działanie słońca poza pomieszczeniami.

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *