Równolegle do pracy hipnotycznej nad uzdrawianiem swojego metabolizmu, dobrze działa wiedza i świaodmość.
Jesteś istotą wielowymiarową. Oprócz duszy i umysłu masz też ciało. Więc działanie harmonijne obejmuje to, co robisz z każdego z tych poziomów.
Czy indeks glikemiczny i jego znajomość są Ci potrzebne?
Wiele zależy od tego, jaki masz kontakt ze swoim ciałem. Nikt lepiej nie da Ci znać, które pokarmy są dla Ciebie dobre, niż Twoje ciało i Twoja intuicja.
Jeśli lubisz porządkować życie przy pomocy liczb i mieć wszystko policzone, rozpisane, to taki sposób może Ci się spodobać. Ale czy na pewno będzie dla Ciebie skuteczny?
Indeks glikemiczny może być furtką do piekła.
Przez wiele lat mówiono nam, że możemy kierować się indeksem glikemicznym, by schudnąć i zdrowieć. Jest tu jednak pułapka, o której naukowcy nie wiedzieli przez długi czas.
Po pierwsze – obserwuje się znaczne zróżnicowanie w indywidualnej odpowiedzi glikemicznej po spożyciu tego samego produktu u różnych osób. Co to znaczy? To znaczy, że indeks możemy traktować tylko orientacyjnie. Jedna osoba faktycznie zareaguje zgodnie z nim, inna zupełnie inaczej. Co dla jednego będzie wypłaszczać krzywą cukrową, u innej osoby będzie powodować skok cukru.
Po drugie – mózg uzależniony od jedzenia będzie stosował kłamstwa i iluzje. Może więc podpowiadać, że nic się nie stanie, jeśli coś zjemy, co ma średni indeks glikemiczny lub nawet wysoki, jeśli zjemy tego mało. Niestety – to kłamstwo. Powtarzane również przez tych, w czyich interesie jest powszechna otyłość i nadmierne jedzenie.
O wiele ważniejsze, od indeksu glikemicznego, jest utrzymywanie odpowiedniej kolejności posiłków oraz grup pokarmowych w posiłku.
Ten sam posiłek zadziała na organizm inaczej, gdy zjemy z niego najpierw surówkę, później mięso i tłuszcz, a na końcu resztę, niż wtedy, gdy zjemy wszystko pomieszane razem. Inaczej podniesie się cukier. Inaczej podniesie się insulina. Inaczej będziemy wchłaniać. I inaczej będziemy zdrowieć i chudnąć.
KOLEJNOŚĆ JEST KLUCZOWA
To przyjęcie jako nawyk określonej kolejności jedzenia różnych grup pokarmowych decyduje o tym, ze możesz być szczupła i zdrowa.
Podaję więc tutaj indeks glikemiczny bardziej jako
ciekawostkę
Ale tylko tak to traktuj.
Ważna przyczyna, dla której indeks glikemiczny może być pułapką
Indeks glikemiczny pokazuje tylko glikemię. Pokazuje tylko i wyłącznie skok cukru po zjedzeniu danego posiłku.
Nie pokazuje jednak bardzo ważnego elementu, jakim jest poziom fruktozy.
Fruktoza nie doczekała się badań laboratoryjnych. Nie mamy narzędzi, by sprawdzić jej poziom we krwi. Występuje w jedzeniu zawsze obok glukozy (z wyjątkiem wyizolowanej fruktozy, dostępnej, o zgrozo, na półkach ze zdrową żywnością, a powinna być zakazana).
Fruktoza zalecana jest czasem cukrzykom, ponieważ nie powoduje podniesienia poziomu glukozy. To szkodzenie w białych rękawiczkach. Gdy nie podnosi się poziom glukozy, pacjent żyje w nieświadomości, nie mając pojęcia, że fruktoza go zabija.
To fruktoza jest odpowiedzialna za niealkoholowe stłuszczenie wątroby. I to ona blokuje ośrodek sytości w mózgu. Jest zatem jedną z bezpośrednich przyczyn insulinooporności i nadwagi.
Widzisz więc, że skoro indeks glikemiczny nie bierze pod uwagę fruktozy, staje się mało przydatny i czasem zwodniczy.
A porady, by jeść kilka porcji owoców dziennie należy włożyć między bajki.
Pomimo tego zdecydowałam się umieścić tę tabelę. Daje orientację w kwestii glukozy. Nie jest na pewno narzędziem wystarczającym, tak jak dieta indeksu glikemicznego nie pomaga schudnąć skutecznie, trwale i szybko. Traktować należy indeks glikemiczny jedynie jako dodatkową wskazówkę.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny 0
- jaja
- kawa i herbata bez dodatków
- majonez domowy składający się z żółtka, oleju i musztardy
- owoce morza – małże, krewetki itp.
- ryby
- tłuste sery, np.mozzarella, pleśniowy, żółty
- śmietana
- tłuszcze zwierzęce i roślinne (roślinne, jeśli nie mamy odpowiedniej wiedzy, mogą być szkodliwe, zatem dla uproszczenia przyjmujemy, że bezpieczne zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, smalec, olej kokosowy; jeśli chcesz używać innych tłuszczy, szukaj wiedzy na ich temat)
- mięsa
Indeks glikemiczny 5
- ocet
- przyprawy
- skorupiaki – kalmar, homar
Indeks glikemiczny 10
- awokado
Indeks glikemiczny 15
- agawa syrop
- agrest żółty
- brukselka
- cebula
- cykoria
- czarna porzeczka
- fasolka szparagowa
- grzyby
- imbir
- kalarior
- kapusta świeża i kiszona
- kiełki rzodkiewki, fasoli itp.
- koper
- korniszony bez dodatku cukru
- karob czyli mączka chleba świętojańskiego
- migdały
- ogórek
- oliwki
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowca itp.
- papryczka chili
- papryka
- pesto
- por
- rabarbar
- rzodkiwe
- sałata
- seler naciowy
- szczaw
- szparagi
- szpinak
- tofu
Indeks glikemiczny 20
- acerola
- bakłażan
- czekolada gorzka od 80% kakao
- czereśnie
- kakao bez cukru
- karczochy
- pędy bambusa
- sok z cytryny bez dodatku cukru
Indeks glikemiczny 25
- borówki
- czerwona porzeczka
- fasola mung
- falsola flażoletka
- hummus
- jeżyny
- maliny
- masło migdałowe
- masło z orzechów laskowych
- pestki dyni
- wiśnie
- zielona soczewica
Indeks glikemiczny 30
- buraki czerwone surowe – zauważ, że ćwikła to już nie surowe buraki
- ciecierzyca gotowana
- czerwona soczewica
- czosnek
- grejpfrut
- gruszka
- makaron sojowy
- makaron z fasoli mung
- mandarynki
- marakuja
- marchew surowa (tylko surowa)
- mleko migdałowe
- mleko owsiane
- morele świeże
- pomelo
- pomidory
- rzepa
- rukiew
- soczewica żółtka
Indeks glikemiczny 35
- amarantus ziarno
- biała fasola
- czarna fasola
- brzoskwinie
- nektarynki
- cicierzyca z puszki
- drożdże w tym piwne
- granat
- groszek zielony
- jabłka świeże i duszone
- komosa ryżowa czyli quinoa
- mąka z ciecierzycy
- nasiona lnu, sezamu, maku, słonecznika
- pomarańcza
- pomidory suszone
- seler korzeniowy surowy
- śliwki
- sok pomidorowy
Produkty o średnim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny 40
- bób surowy (tylko kto je surowy bób? 😉 )
- chleb pełnoziarnisty (żytni na zakwasie)
- fasola z puszki
- figi surowe
- kasza gryczana
- makaron razowy gotowany al dente
- masło orzechowe bez dodatku cukru
- mleko kokosowe
- morele suszone bez dodatku cukru czy słodzika (pamiętaj, że dla mózgu smak słodki to smak słodki i będzie tak czy siak podnosić insulinę, ale po jednych produktach bardziej, po innych mniej)
- śliwki suszone (świetne do uregulowania trawienia)
- otręby owsiane
- płatki owsiane bez gotowania – zalane ciepłą wodą i moczone w ten sposób kilka godzin są totalnie dobrym pokarmem, na przykład zalewasz rano i jeszcz na ostatni posiłek; najwięcej wartości mają płatki górskie
- pumpernikiel bez dodatku cukru
- sok z marchwi robiony samodzielnie lub kupowany jednodniowy
indeks glikemiczny 45
- ananas świeży
- banan niedojrzały
- chleb żytni razowy
- kokos
- sok grejpfrutowy wyciskany, bez dodatku cukru
- winogrona czerwone
- winogrona zielone
- zielony groszek konserwowy
Indeks glikemiczny 50
- bataty
- chleb orkiszowy
- kiwi
- mango
- owoc liczi
- owoc kaki
- ryż basmati
- sok ananasowy bez cukru i słodzików
- sok jabłkowy wyciskany bez dodatków
INDEKS GLIKEMICZNY 60
- dojrzały banan
- melon
- kasza manna (to pszenica, więc jeśli chcesz zdrowo i szczuple żyć, lepiej eliminować)
- lazania (makaron z pszenicy – jak wyżej)
- majonez zawierający cukier
- miód – dla mózgu słodkie to słodkie, niezależnie od źródła; oczywiście – jak już trzeba słodzić, to najlepiej miodem
- mleko pelne – i uwaga – mleko, niezależnie do ilości tłuszczu, zawiera cukry, które mocno podnoszą insulinę; nawet łyżka mleka do kawy robi ogromną różnicę, gdy dbasz o sylwetkę
- owsianka – i tu ważna rzecz – kiedy jesz na ostatni posiłek węglowodany, owsianka jst dobrym wyborem: rano zalej płatki wodą, a wieczorem spożyj je bez gotowania – przez kilka godzin utworzy się enzym fitynaza, który pozwoli Ci przyjąć do organizmu ogromną ilość dobroczynnych składników; potrzeba na to kilka godzin, ale jeśli tego nie zrobisz, i płatki po prostu zagotujesz lub zalejesz tylko na chwilę, więcej z tego szkody dla organizmu niż pożytku
- ryż długoziarnisty
- ryż jaśminowy
Indeks glikemiczny 65
- ananas z puszki
- buraki gotowane
- chleb pszenny – biały i pełnoziarnisty
- dżemy
- kukurydza
- kuskus – to pszenica
- mąka kasztanowa
- rodzynki
- syrop klonowy
- ziemniaki w mundurkach
Indeks glikemiczny 70
- amarantus ekspandowany, dmuchany, preparowany
- biały ryż
- bułki, rogale
- chleb ryżowy, wafle ryżowe
- cukier – biały, brązowy, trzcinowy i in.
- melasa
- daktyle suszone – tak chętnie dodawane, gdy udajemy, że zdrowo się odżywiamy; to, że są zdrowe, to fakt, ale czy zdrowe są skoki cukru i insuliny? ; używajmy, ale wszystko z umiarem; więc jak już – to ostatni posiłek z nimi będzie najlepszym wyborem
- kasza jęczmienna
- mąka kukurydziana
- kasza jaglana
- ziemniaki gotowane
Indeks glikemiczny 75
- arbuz
- dynia
- kabaczek
Indeks glikemiczny 80
- bób gotowany
- marchew gotowana
- puree ziemniaczane
Indeks glikemiczny 85
- biała mąka
- korzeń selera gotowany – jeśli wrzucasz do zupy i nie zjadasz, nie ma on znaczenia, więc dodawaj śmiało; a jeśli zjadasz, to warto po prostu wiedzieć
- mleko ryżowe
- pasternak
- płatki kukurydziane
- prażona kukurydza
- ryż preparowany, dmuchany
- ugotowana rzepa
- ugotowana brukiew
- tapioka
Indeks glikemiczny 90
- chleb pszenny – PRZENICĘ NALEŻY CAŁKOWICIE WYELIMINOWAĆ I NIE MA TO ZWIĄZKU Z INDEKSEM GLIKEMICZNYM (jako modyfikowana, działa na poziom insuliny i stany zapalne w organizmie w sposób wyjątkowo szkodliwy)
- mąka ziemniaczana – a zatem to, co nią zagęszczane, kisiel, jogury zagęszczane
Indeks glikemiczny 100
- glukoza
- skrobia modyfikowana – dodawana do wielu pokarmów przetworzonych – producenci wiedzą, że ponieważ podnosi szybko cukier we krwi, co w pierwszych minutach sprawia, że czujemy przyjemność, dodatek skrobi modyfikowanej zwiększy sprzedaż
Indeks glikemiczny 110
- piwo
0 komentarzy