Równolegle do pracy hipnotycznej nad uzdrawianiem swojego metabolizmu, wzbogacaj swoją wiedzę na temat tego, co związane ze światem materii.
Przez kilka lat w moim gabinecie wisiała duża tablica z tymi informacjami. A ponieważ zmieniłam nieco wystrój, umieszczam tutaj dane z tablicy – dla klientów, którzy u mnie już byli i często korzystali, a także dla Ciebie, jeśli nie znamy się jeszcze.
Czy indeks glikemiczny i jego znajomość są Ci potrzebne?
To zależy od tego, jak pracuje Twój mózg i jakie masz preferencje. Jeśli lubisz porządkować życie przy pomocy liczb i mieć wszystko policzone, rozpisane, to taki sposób może Ci się spodobać.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny 0
- jaja
- kawa i herbata bez dodatków
- majonez domowy składający się z żółtka, oleju i musztardy
- owoce morza – małże, krewetki itp.
- ryby
- tłuste sery, np.mozzarella, pleśniowy, żółty
- śmietana
- tłuszcze zwierzęce i roślinne (roślinne, jeśli nie mamy odpowiedniej wiedzy, mogą być szkodliwe, zatem dla uproszczenia przyjmujemy, że bezpieczne zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, smalec, olej kokosowy; jeśli chcesz używać innych tłuszczy, szukaj wiedzy na ich temat)
- mięsa
Indeks glikemiczny 5
- ocet
- przyprawy
- skorupiaki – kalmar, homar
Indeks glikemiczny 10
- awokado
Indeks glikemiczny 15
- agawa syrop
- agrest żółty
- brukselka
- cebula
- cykoria
- czarna porzeczka
- fasolka szparagowa
- grzyby
- imbir
- kalarior
- kapusta świeża i kiszona
- kiełki rzodkiewki, fasoli itp.
- koper
- korniszony bez dodatku cukru
- karob czyli mączka chleba świętojańskiego
- migdały
- ogórek
- oliwki
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowca itp.
- papryczka chili
- papryka
- pesto
- por
- rabarbar
- rzodkiwe
- sałata
- seler naciowy
- szczaw
- szparagi
- szpinak
- tofu
Indeks glikemiczny 20
- acerola
- bakłażan
- czekolada gorzka od 80% kakao
- czereśnie
- kakao bez cukru
- karczochy
- pędy bambusa
- sok z cytryny bez dodatku cukru
Indeks glikemiczny 25
- borówki
- czerwona porzeczka
- fasola mung
- falsola flażoletka
- hummus
- jeżyny
- maliny
- masło migdałowe
- masło z orzechów laskowych
- pestki dyni
- wiśnie
- zielona soczewica
Indeks glikemiczny 30
- buraki czerwone surowe – zauważ, że ćwikła to już nie surowe buraki
- ciecierzyca gotowana
- czerwona soczewica
- czosnek
- grejpfrut
- gruszka
- makaron sojowy
- makaron z fasoli mung
- mandarynki
- marakuja
- marchew surowa (tylko surowa)
- mleko migdałowe
- mleko owsiane
- morele świeże
- pomelo
- pomidory
- rzepa
- rukiew
- soczewica żółtka
Indeks glikemiczny 35
- amarantus ziarno
- biała fasola
- czarna fasola
- brzoskwinie
- nektarynki
- cicierzyca z puszki
- drożdże w tym piwne
- granat
- groszek zielony
- jabłka świeże i duszone
- komosa ryżowa czyli quinoa
- mąka z ciecierzycy
- nasiona lnu, sezamu, maku, słonecznika
- pomarańcza
- pomidory suszone
- seler korzeniowy surowy
- śliwki
- sok pomidorowy
Produkty o średnim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny 40
- bób surowy (tylko kto je surowy bób? 😉 )
- chleb pełnoziarnisty (żytni na zakwasie)
- fasola z puszki
- figi surowe
- kasza gryczana
- makaron razowy gotowany al dente
- masło orzechowe bez dodatku cukru
- mleko kokosowe
- morele suszone bez dodatku cukru czy słodzika (pamiętaj, że dla mózgu smak słodki to smak słodki i będzie tak czy siak podnosić insulinę, ale po jednych produktach bardziej, po innych mniej)
- śliwki suszone (świetne do uregulowania trawienia)
- otręby owsiane
- płatki owsiane bez gotowania – zalane ciepłą wodą i moczone w ten sposób kilka godzin są totalnie dobrym pokarmem, na przykład zalewasz rano i jeszcz na ostatni posiłek; najwięcej wartości mają płatki górskie
- pumpernikiel bez dodatku cukru
- sok z marchwi robiony samodzielnie lub kupowany jednodniowy
indeks glikemiczny 45
- ananas świeży
- banan niedojrzały
- chleb żytni razowy
- kokos
- sok grejpfrutowy wyciskany, bez dodatku cukru
- winogrona czerwone
- winogrona zielone
- zielony groszek konserwowy
Indeks glikemiczny 50
- bataty
- chleb orkiszowy
- kiwi
- mango
- owoc liczi
- owoc kaki
- ryż basmati
- sok ananasowy bez cukru i słodzików
- sok jabłkowy wyciskany bez dodatków
INDEKS GLIKEMICZNY 60
- dojrzały banan
- melon
- kasza manna (to pszenica, więc jeśli chcesz zdrowo i szczuple żyć, lepiej eliminować)
- lazania (makaron z pszenicy – jak wyżej)
- majonez zawierający cukier
- miód – dla mózgu słodkie to słodkie, niezależnie od źródła; oczywiście – jak już trzeba słodzić, to najlepiej miodem
- mleko pelne – i uwaga – mleko, niezależnie do ilości tłuszczu, zawiera cukry, które mocno podnoszą insulinę; nawet łyżka mleka do kawy robi ogromną różnicę, gdy dbasz o sylwetkę
- owsianka – i tu ważna rzecz – kiedy jesz na ostatni posiłek węglowodany, owsianka jst dobrym wyborem: rano zalej płatki wodą, a wieczorem spożyj je bez gotowania – przez kilka godzin utworzy się enzym fitynaza, który pozwoli Ci przyjąć do organizmu ogromną ilość dobroczynnych składników; potrzeba na to kilka godzin, ale jeśli tego nie zrobisz, i płatki po prostu zagotujesz lub zalejesz tylko na chwilę, więcej z tego szkody dla organizmu niż pożytku
- ryż długoziarnisty
- ryż jaśminowy
Indeks glikemiczny 65
- ananas z puszki
- buraki gotowane
- chleb pszenny – biały i pełnoziarnisty
- dżemy
- kukurydza
- kuskus – to pszenica
- mąka kasztanowa
- rodzynki
- syrop klonowy
- ziemniaki w mundurkach
Indeks glikemiczny 70
- amarantus ekspandowany, dmuchany, preparowany
- biały ryż
- bułki, rogale
- chleb ryżowy, wafle ryżowe
- cukier – biały, brązowy, trzcinowy i in.
- melasa
- daktyle suszone – tak chętnie dodawane, gdy udajemy, że zdrowo się odżywiamy; to, że są zdrowe, to fakt, ale czy zdrowe są skoki cukru i insuliny? ; używajmy, ale wszystko z umiarem; więc jak już – to ostatni posiłek z nimi będzie najlepszym wyborem
- kasza jęczmienna
- mąka kukurydziana
- kasza jaglana
- ziemniaki gotowane
Indeks glikemiczny 75
- arbuz
- dynia
- kabaczek
Indeks glikemiczny 80
- bób gotowany
- marchew gotowana
- puree ziemniaczane
Indeks glikemiczny 85
- biała mąka
- korzeń selera gotowany – jeśli wrzucasz do zupy i nie zjadasz, nie ma on znaczenia, więc dodawaj śmiało; a jeśli zjadasz, to warto po prostu wiedzieć
- mleko ryżowe
- pasternak
- płatki kukurydziane
- prażona kukurydza
- ryż preparowany, dmuchany
- ugotowana rzepa
- ugotowana brukiew
- tapioka
Indeks glikemiczny 90
- chleb pszenny
- mąka ziemniaczana – a zatem to, co nią zagęszczane, kisiel, jogury zagęszczane
Indeks glikemiczny 100
- glukoza
- skrobia modyfikowana – dodawana do wielu pokarmów przetworzonych – producenci wiedzą, że ponieważ podnosi szybko cukier we krwi, co w pierwszych minutach sprawia, że czujemy przyjemność, dodatek skrobi modyfikowanej zwiększy sprzedaż
Indeks glikemiczny 110
- piwo
0 komentarzy