Cudownie gorzki smak
Kiedy ostatnio jadłaś coś gorzkiego?
Czy umiesz wymienić 3 gorzkie rzeczy do spożywania?
I nie, nie chodzi o „tabletkę z krzyżykiem”.
Jak szybko zapominamy
Gorzki smak został został praktycznie zapomniany.
Konsument, w obecnym czasie nadprodukcji jedzenia, dyktuje warunki i woła portfelem i kartą:
„My chcemy słodkie! My chcemy słodkie! My chcemy słodkie!”.
I dostaje.
Nawet w kabanosach! – może w nich być do 40% cukru!
Hmmm…
Producent, chcąc sprzedać, robi wszystko, by nawet to, co przez naturę obdarzone zostało niesłodkim smakiem, stało się słodkie.
Dzisiejsze warzywa zawierają nie tylko mniej witamin. Poprzez krzyżówki i modyfikacje roślin doprowadza się do tego, że w naturalnych pokarmach jest coraz mniej goryczek.
Przeciętny człowiek z krajów uprzemysłowionych spożywa jedynie 5-8% pokarmów z „gorzkimi” kaloriami.
To zdecydowanie za mało.
Dawne codzienne potrawy były bardziej bogate w substancje nadające im gorzki smak.
Obecnie, „ulepszone” zawierają ich mniej.
Preferujemy smaki słodki i słony, umami czyli rosołowo mięsny, rzadziej kwaśny.
Gorzki smak dla wielu osób dziś jest niemal nieznany.
Kiedy prowadzę rozmowę z klientami przychodzącymi, by schudnąć, rozmawiam z nimi o gorzkim smaku i okazuje się, że często pytają: „a co jest gorzkie?” I jedyną gorzką rzeczą do spożycia, jaka przychodzi im do głowy, jest… tabletka!
Gorzko – klucz do szczupłej sylwetki!
I nie tylko do szczupłej sylwetki, ale również do zdrowia.
Okazuje się, że mała podaż goryczek może doprowadzić do chorób i wpływa niekorzystnie na jakość naszego zdrowia, życia, na naszą przemianę materii.
goryczka = hamulec apetytu
Smaki słodki uruchamia w naszym organizmie procesy prowadzące do napędzenia pętli głodu. Szczególnie słodki smak, który podnosi poziom insuliny, sprawia, że bardzo szybko powtórnie musimy sięgnąć po jedzenie, a nasze komórki z czasem tak bardzo tracą wrażliwość na insulinę, że przestają prawidłowo reagować. To w tej fazie człowiek albo już jest na granicy cukrzycy, albo trafia do mnie z problemem otyłości. Źródłem tych problemów zdrowotnych, jak i innych związanych z układem trawiennym jest w dużej mierze słodki smak.
Tymczasem gorzki smak ma szerokie działanie uzdrawiające cały organizm i przywracające równowagę. Mówi się, że jest nie tylko smakiem, ale wręcz składnikiem odżywczym, a jego receptory znajdują się nie tylko na języku, ale również w oskrzelach i płucach, co sugeruje, że warto otaczać się gorzkimi zapachami (naturalnymi).
Gorzki smak jest istotny w medycynie chińskiej i ayurwedyjskiej. Jego znaczenie znane było od tysiącleci, również na naszych terenach.
Osobą szczególnie znaną w naszym kręgu kulturowym jest
św. Hildegarda z Bingen
która uważała gorzki smak za niezbędny warunek zdrowia i zdrowienia, i wielokrotnie podkreślała jego znaczenie w procesach przemiany materii.
Św.Hildegarda z Bingen – uznawana jest za największą średniowieczną zielarkę, znawczynię medycyny naturalnej. Kompozytorka, poetka, wizjonerka – wspaniała i utalentowana kobieta.
Co goryczki robią dla Ciebie
- Stymulują wytwarzanie kwasu żołądkowego i produkcję enzymów trawiennych.
- Stymuluje przepływ żółci, a więc również wspomaga trawienie, dając tym samym więsze szanse na przyswajanie odpowiedniej ilości składników z pożywienia. Za tym idzie: zdrowie i szczupła sylwetka.
- Niweluje dolegliwości trawienne – codzienne dodanie gorzkiego, choćby jednego listka, pokarmu do jedzenia może pomóc w takich przypadkach.
- Leczą – wskazaniem jest refluks i zgaga.
- Odchudzają – ponieważ przyspieszają przemianę materii.
- Goryczki dbają o żołądek, trzustkę, wątrobę i jelita.
- Detoksykują wątrobę.
- Przeciwdziałają wzdęciom, fermentacji, gniciu pokarmu. Kto miewa przelewanie w jelitach, burczenie w brzuchu itp. wie, w czym rzecz. W terapii chorób jelit goryczki odgrywają ogromną rolę i należy je podawać, najlepiej w formie płynnej, czyli np.naparów z gorzkich ziół.
- Działają naprawczo na błonę śluzową jelit (tzw. rozszczelenienie jelit ). Goryczki wzmacniają błonę śluzową żołądka i jelit czyli pierwszą i najważniejszą barierę immunologiczną naszego organizmu.
- Pomagają wątrobie w odtruwaniu organizmu i regulują nieprawidłowości w trawieniu.
- Usuwają z organizmu toksyny, wirusy, bakterie i grzyby.
- Zmieniają preferencje smakowe. Zmniejszają ochotę na słodycze!!!
- Dzięki goryczkom organizm produkuje więcej leptyny – hormonu wytwarzanego w podskórnej tkance tłuszczowej, wpływającego na jej redukcję.
- Gorzki smak reguluje działanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu. W pół godziny po spożyciu goryczek poziom greliny spada, a my jesteśmy długo syci i nie odczuwamy chęci jedzenia.
- Odkwaszają organizm (Uwaga! organizm powinien być odkwaszony, żołądek powinien być zakwaszony. To dwie zupełnie różne rzeczy, pomimo zbieżności słowa „zakwaszenie” w obu przypadkach. Organizm powienien być odkwaszony.)
- Już nawet na początku układu trawiennego, czyli w ustach, gorzki smak wykonuje ważną pracę. Dlatego warto, np. napar z gorzkich ziół, przez chwilę potrzymać w ustach.
POMYŚL O GORZKIM I CHUDNIJ
Czy wiesz, że…
Już nawet skierowanie myśli na odczucie gorzkiego smaku i wyobrażenie go sobie na języku, przypomnienie tak dokładne, by poczuć, jak ślina napływa do ust pod wpływem wyimaginowanej goryczki, ma korzystny wpływ na Twoje zdrowie oraz przyspiesza przemianę materii?
W czym są goryczki?
- Brukselka
- Centuria
- Cykoria podróżnik
- Cykoria sałatowa
- Drapacz lekarski
- Dziurawiec
- Gałka muszkatałowa
- Gorczyca
- Gorzki melon (leczy trzustkę)
- Grajpfrut
- Karczoch
- Kurkuma
- Rzodkiew
- Rukola
- Piołun
- Orzech włoski
- Ostropest plamisty
- Pokrzywa
- Lebiodka oregano
0 komentarzy