Myśl i chudnij

26 lutego 2018

Cudownie gorzki smak

Kiedy ostatnio jadłaś coś gorzkiego?

Czy umiesz wymienić 3 gorzkie rzeczy do spożywania?

I nie, nie chodzi o „tabletkę z krzyżykiem”.

Jak szybko zapominamy

Gorzki smak został został praktycznie zapomniany.

Konsument, w obecnym czasie nadprodukcji jedzenia, dyktuje warunki i woła portfelem i kartą:

„My chcemy słodkie! My chcemy słodkie! My chcemy słodkie!”.

I dostaje.

Nawet w kabanosach! – może w nich być do 40% cukru!

Hmmm…

Producent, chcąc sprzedać, robi wszystko, by nawet to, co przez naturę obdarzone zostało niesłodkim smakiem, stało się słodkie.

Dzisiejsze warzywa zawierają nie tylko mniej witamin. Poprzez krzyżówki i modyfikacje roślin doprowadza się do tego, że w naturalnych pokarmach jest coraz mniej goryczek.
Przeciętny człowiek z krajów uprzemysłowionych spożywa jedynie 5-8% pokarmów z „gorzkimi” kaloriami.
To zdecydowanie za mało.

Dawne codzienne potrawy były bardziej bogate w substancje nadające im gorzki smak.
Obecnie, „ulepszone” zawierają ich mniej.

Preferujemy smaki słodki i słony, umami czyli rosołowo mięsny,  rzadziej kwaśny.

Gorzki smak dla wielu osób dziś jest niemal nieznany.

Kiedy prowadzę rozmowę z klientami przychodzącymi, by schudnąć, rozmawiam z nimi o gorzkim smaku i okazuje się, że często pytają: „a co jest gorzkie?” I jedyną gorzką rzeczą do spożycia, jaka przychodzi im do głowy, jest… tabletka!

Gorzko – klucz do szczupłej sylwetki!

I nie tylko do szczupłej sylwetki, ale również do zdrowia.

Okazuje się, że mała podaż goryczek może doprowadzić do chorób i wpływa niekorzystnie na jakość naszego zdrowia, życia, na naszą przemianę materii.

goryczka = hamulec apetytu

Smaki słodki uruchamia w naszym organizmie procesy prowadzące do napędzenia pętli głodu. Szczególnie słodki smak, który podnosi poziom insuliny, sprawia, że bardzo szybko powtórnie musimy sięgnąć po jedzenie, a nasze komórki z czasem tak bardzo tracą wrażliwość na insulinę, że przestają prawidłowo reagować. To w tej fazie człowiek albo już jest na granicy cukrzycy, albo trafia do mnie z problemem otyłości. Źródłem tych problemów zdrowotnych, jak i innych związanych z układem trawiennym jest w dużej mierze słodki smak.

Tymczasem gorzki smak ma szerokie działanie uzdrawiające cały organizm i przywracające równowagę. Mówi się, że jest nie tylko smakiem, ale wręcz składnikiem odżywczym, a jego receptory znajdują się nie tylko na języku, ale również w oskrzelach i płucach, co sugeruje, że warto otaczać się gorzkimi zapachami (naturalnymi).

 

Gorzki smak jest istotny w medycynie chińskiej i ayurwedyjskiej. Jego znaczenie znane było od tysiącleci, również na naszych terenach.

Osobą szczególnie znaną w naszym kręgu kulturowym jest

św. Hildegarda z Bingen

która uważała gorzki smak za niezbędny warunek zdrowia i zdrowienia, i wielokrotnie podkreślała jego znaczenie w procesach przemiany materii.

Św.Hildegarda z Bingen – uznawana jest za największą średniowieczną zielarkę, znawczynię medycyny naturalnej. Kompozytorka, poetka, wizjonerka – wspaniała i utalentowana kobieta.

 

Co goryczki robią dla Ciebie

  1. Stymulują wytwarzanie kwasu żołądkowego i produkcję enzymów trawiennych.
  2. Stymuluje przepływ żółci, a więc również wspomaga trawienie, dając tym samym więsze szanse na przyswajanie odpowiedniej ilości składników z pożywienia. Za tym idzie: zdrowie i szczupła sylwetka.
  3. Niweluje dolegliwości trawienne – codzienne dodanie gorzkiego, choćby jednego listka, pokarmu do jedzenia może pomóc w takich przypadkach.
  4. Leczą – wskazaniem jest refluks i zgaga.
  5. Odchudzają – ponieważ przyspieszają przemianę materii.
  6. Goryczki dbają o żołądek, trzustkę, wątrobę i jelita.
  7. Detoksykują wątrobę.
  8. Przeciwdziałają wzdęciom, fermentacji, gniciu pokarmu. Kto miewa przelewanie w jelitach, burczenie w brzuchu itp. wie, w czym rzecz. W terapii chorób jelit goryczki odgrywają ogromną rolę i należy je podawać, najlepiej w formie płynnej, czyli np.naparów z gorzkich ziół.
  9. Działają naprawczo na błonę śluzową jelit (tzw. rozszczelenienie jelit ). Goryczki wzmacniają błonę śluzową żołądka i jelit czyli pierwszą i najważniejszą barierę immunologiczną naszego organizmu.
  10. Pomagają wątrobie w odtruwaniu organizmu i regulują nieprawidłowości w trawieniu.
  11. Usuwają z organizmu toksyny, wirusy, bakterie i grzyby.
  12. Zmieniają preferencje smakowe. Zmniejszają ochotę na słodycze!!!
  13. Dzięki goryczkom organizm produkuje więcej leptyny – hormonu wytwarzanego w podskórnej tkance tłuszczowej, wpływającego na jej redukcję.
  14. Gorzki smak reguluje działanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu. W pół godziny po spożyciu goryczek poziom greliny spada, a my jesteśmy długo syci i nie odczuwamy chęci jedzenia.
  15. Odkwaszają organizm (Uwaga! organizm powinien być odkwaszony, żołądek powinien być zakwaszony. To dwie zupełnie różne rzeczy, pomimo zbieżności słowa „zakwaszenie” w obu przypadkach. Organizm powienien być odkwaszony.)
  16. Już nawet na początku układu trawiennego, czyli w ustach, gorzki smak wykonuje ważną pracę. Dlatego warto, np. napar z gorzkich ziół, przez chwilę potrzymać w ustach.

 

POMYŚL O GORZKIM I CHUDNIJ

Czy wiesz, że…

Już nawet skierowanie myśli na odczucie gorzkiego smaku i wyobrażenie go sobie na języku, przypomnienie tak dokładne, by poczuć, jak ślina napływa do ust pod wpływem wyimaginowanej goryczki, ma korzystny wpływ na Twoje zdrowie oraz przyspiesza przemianę materii?

W czym są goryczki?

  • Brukselka
  • Centuria
  • Cykoria podróżnik
  • Cykoria sałatowa
  • Drapacz lekarski
  • Dziurawiec
  • Gałka muszkatałowa
  • Gorczyca
  • Gorzki melon (leczy trzustkę)
  • Grajpfrut
  • Karczoch
  • Kurkuma
  • Rzodkiew
  • Rukola
  • Piołun
  • Orzech włoski
  • Ostropest plamisty
  • Pokrzywa
  • Lebiodka oregano

Inne na blogu

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *