Śniadania białkowo – tłuszczowe

Zaczynaj poranek od szklanki wody z octem jabłkowym i szklanki wody z odrobiną soli himalajskiej, kłodawskiej lub dobre soli morskiej. (woda nie ma być słona w smaku).

A początek pierwszego posiłku niech stanowią warzywa: zielenina, np. szpinak, rukola, roszponka, natka pietruszki, sałata. Może to być też kiszonka lub warzywa gotowane, z wyjątkiem marchwi, buraków i ziemniaków.

Wszystkie podane tu przepisy nadają się na pierwszy, a także drugi posiłek, jeślispożywasz 3 posiłki dziennie.

Pierwszy posiłek jedz o takiej porze, której chce Twój żołądek, nawet jeśli to miałaby być 13:00.

W pierwszym posiłku powstrzymaj się od węglowodanów.

KOLEJNOŚĆ JEDZONYCH POKARMÓW MA KOLOSALNE ZNACZENIE.

Najpierw warzywa, a następnie białko z tłuszczem..

Zapomnij o płatkach, mleku, pieczywie 🙂

odchudzanie żółtka jaj

Jajecznica

1 całe jajko i 3-4 żółtka. Na każde żółtko szczypta dobrej soli oraz łyżeczka wody.

Smaż na jednym z dobrych tłuszczów:

  • masło,
  • masło klarowane,
  • smalec,
  • olej kokosowy,
  • ewentalnie oliwa z oliwek.

Jakie dodatki możesz stosować?

Pieczarki, bekon, parówki, papryka, pomidor, szpinak i co tylko jeszcze podsunie Ci Twoja kreatywność.

I pamiętaj – jajka nie podnoszą cholesterolu. Możesz je jeść codziennie.

śniadanie białkowo tłuszczowe z parówkami

Parówki to sensowny wybór

Pamiętaj o kolejności.

Najpierw zielone, surówka lub kiszonka, potem parówki z dodatkami – musztarda, ketchup (uwaga na skład, a najlepiej robić samodzielnie).

Do tego możesz dodać plastry żółtego sera, orzechy, jajko.

To doskonałe wyjście, gdy jesteś w podróży i zjeść szybkie śniadanie. Zdarza się też, że w hotelach jest do wyboru jajecznica i parówki. Gdy ktoś się martwi, jak ma zachować ten styl w podróży, okazuje się, że to proste. Wystarczy z tego, co oferuje hotel, odrzucić węglowodany. I gotowe.

śniadanie białkowo tłuszczowe

Zupa - na I lub II posiłek, jeśli jesz 3

Każda zupa będzie doskonałym pierwszym posiłkiem. Musi tylko spełniać kilka warunków.

Gotuj zupę na mięsie lub mięsie z kośćmi. Przyprawy nadają ten właściwy smak. Do wyboru masz: cała cebula, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czasem kurkuma, kminek, kmin rzymski, tymianek, oregano i inne.

I do tego warzywa – ma ich być tyle, by w garnku można było postawić łyżkę.

Nie dodajemy marchwi, buraków i ziemniaków.

Wszystkie pozostałe warzywa mogą być.

NIE ZABIELAMY MĄKĄ!

Dodaj śmietanę 30%

Przed zupą zjedz trochę surówki lub garść zielonego.

awokado śniadanie białkowo tłuszczowe

Awokado w zestawie

W sytuacji podbramkowej nawet dwa awokado zjedzone z odrobiną soli czy soku cytrynowego będą stanowić wartościowe śniadanie.

Jeśli masz więcej czasu, zestaw je z innymi elementami: jajo sadzone, podsmażony boczek, żółty ser. Pamiętaj o zielonym jako przystawce.

śniadanie białkowo tłuszczowe mięso

Mięso duszone

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i lekko obsmażyć, a następnie dolać wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości.

Możesz dodać w trakcie warzywa: pomidory, paprykę, korzeń pietruszki i inne (z wyjątkiem marchwi, buraków, ziemniaków)

Uwaga! Buraki kiszone są jak najbardziej w porządku. Wszędzie, gdzie zastrzegam niedodawanie buraków, chodzi o buraki gotowane , pieczone lub duszone, czyli obrabiane termicznie.

Razem z surówką lub kiszonką – PYSZNOŚCI.

kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna

Niezwykła kawa, która daje energię, jasny umysł, wpomaga wyjście z insulinooporności. A przy okazji – może dać Ci sytość na kilka godzin.

Do świeżo zaparzonej kawy, gorącej, dodaj dwie łyżeczki oleju kokosowego – tego pachnącego kokosem.

Spieniaczem lub innym urządzeniem szybko zmiksuj, by stworzyła się gorąca pachnąca emulsja.

Smacznego.

Gołąbki keto

Gołąbki

Zamiast ryżu użyj pieczarek.

Możesz zrobić wg własnego przepisu.

Ważne są składniki:

1 kg mielonego mięsa

kilka pieczarek

duża cebula

2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej

1 łyżeczka pieprzu

liście kapusty do obwinięcia.

 

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na łyżce tłuszczu (smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek). Pieczarki posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o dużycch oczkach. Mięso, podsmażoną cebulę, pieczarki i przyprawy dobrze wymieszaj. Zawiń w sparzone liście kapusty.

W garnku umieść talerz dnem do góry, wyłóż garnek liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Zalej wodą z dobrym przecierem pomidorowym lub passatą. Duś przez około 40 minut.

Szparagi w boczku i jaja

Szparagi w boczku na jajach

Szparagi z odciętymi końcówkami (białe obrane) owiń plastrami boczku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.

Piecz przez około 15-20minut.

Przygotuj 2 sadzone jaja i gotowe.

Oczywiście najpierw zjedz surówkę lub kiszoną kapustę, lub zieleninę.

insulinooporność co jeść

Żeberka duszone na patelni

Lepiej robić wieczorem, aby były gotowe na następny dzień.

1,5 kg żeberek

sól himalajska lub kłodawska

pieprz, papryka

inne przyprawy, np.majeranek, bazylia, zioła prowansalskie

smalec lub masło klarowane

Mięso pokrój podsmaż na roztopionym tłuszczu, dodając przyprawy.

Duś pod przykryciem, podlewając wodą, przez około 3 godziny.

FORMULARZ KONTAKTOWY - Przesłając wyrażasz zgodę na Politykę Prywatności