Śniadania białkowo – tłuszczowe
Zaczynaj poranek od szklanki wody z octem jabłkowym i szklanki wody z odrobiną soli himalajskiej, kłodawskiej lub dobre soli morskiej. (woda nie ma być słona w smaku).
A początek pierwszego posiłku niech stanowią warzywa: zielenina, np. szpinak, rukola, roszponka, natka pietruszki, sałata. Może to być też kiszonka lub warzywa gotowane, z wyjątkiem marchwi, buraków i ziemniaków.
Wszystkie podane tu przepisy nadają się na pierwszy, a także drugi posiłek, jeślispożywasz 3 posiłki dziennie.
Pierwszy posiłek jedz o takiej porze, której chce Twój żołądek, nawet jeśli to miałaby być 13:00.
W pierwszym posiłku powstrzymaj się od węglowodanów.
KOLEJNOŚĆ JEDZONYCH POKARMÓW MA KOLOSALNE ZNACZENIE.
Najpierw warzywa, a następnie białko z tłuszczem..
Zapomnij o płatkach, mleku, pieczywie 🙂
Jajecznica
1 całe jajko i 3-4 żółtka. Na każde żółtko szczypta dobrej soli oraz łyżeczka wody.
Smaż na jednym z dobrych tłuszczów:
- masło,
- masło klarowane,
- smalec,
- olej kokosowy,
- ewentalnie oliwa z oliwek.
Jakie dodatki możesz stosować?
Pieczarki, bekon, parówki, papryka, pomidor, szpinak i co tylko jeszcze podsunie Ci Twoja kreatywność.
I pamiętaj – jajka nie podnoszą cholesterolu. Możesz je jeść codziennie.
Parówki to sensowny wybór
Pamiętaj o kolejności.
Najpierw zielone, surówka lub kiszonka, potem parówki z dodatkami – musztarda, ketchup (uwaga na skład, a najlepiej robić samodzielnie).
Do tego możesz dodać plastry żółtego sera, orzechy, jajko.
To doskonałe wyjście, gdy jesteś w podróży i zjeść szybkie śniadanie. Zdarza się też, że w hotelach jest do wyboru jajecznica i parówki. Gdy ktoś się martwi, jak ma zachować ten styl w podróży, okazuje się, że to proste. Wystarczy z tego, co oferuje hotel, odrzucić węglowodany. I gotowe.
Zupa - na I lub II posiłek, jeśli jesz 3
Każda zupa będzie doskonałym pierwszym posiłkiem. Musi tylko spełniać kilka warunków.
Gotuj zupę na mięsie lub mięsie z kośćmi. Przyprawy nadają ten właściwy smak. Do wyboru masz: cała cebula, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czasem kurkuma, kminek, kmin rzymski, tymianek, oregano i inne.
I do tego warzywa – ma ich być tyle, by w garnku można było postawić łyżkę.
Nie dodajemy marchwi, buraków i ziemniaków.
Wszystkie pozostałe warzywa mogą być.
NIE ZABIELAMY MĄKĄ!
Dodaj śmietanę 30%
Przed zupą zjedz trochę surówki lub garść zielonego.
Awokado w zestawie
W sytuacji podbramkowej nawet dwa awokado zjedzone z odrobiną soli czy soku cytrynowego będą stanowić wartościowe śniadanie.
Jeśli masz więcej czasu, zestaw je z innymi elementami: jajo sadzone, podsmażony boczek, żółty ser. Pamiętaj o zielonym jako przystawce.
Mięso duszone
Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i lekko obsmażyć, a następnie dolać wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości.
Możesz dodać w trakcie warzywa: pomidory, paprykę, korzeń pietruszki i inne (z wyjątkiem marchwi, buraków, ziemniaków)
Uwaga! Buraki kiszone są jak najbardziej w porządku. Wszędzie, gdzie zastrzegam niedodawanie buraków, chodzi o buraki gotowane , pieczone lub duszone, czyli obrabiane termicznie.
Razem z surówką lub kiszonką – PYSZNOŚCI.
Kawa kuloodporna
Niezwykła kawa, która daje energię, jasny umysł, wpomaga wyjście z insulinooporności. A przy okazji – może dać Ci sytość na kilka godzin.
Do świeżo zaparzonej kawy, gorącej, dodaj dwie łyżeczki oleju kokosowego – tego pachnącego kokosem.
Spieniaczem lub innym urządzeniem szybko zmiksuj, by stworzyła się gorąca pachnąca emulsja.
Smacznego.
Gołąbki
Zamiast ryżu użyj pieczarek.
Możesz zrobić wg własnego przepisu.
Ważne są składniki:
1 kg mielonego mięsa
kilka pieczarek
duża cebula
2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
1 łyżeczka pieprzu
liście kapusty do obwinięcia.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na łyżce tłuszczu (smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek). Pieczarki posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o dużycch oczkach. Mięso, podsmażoną cebulę, pieczarki i przyprawy dobrze wymieszaj. Zawiń w sparzone liście kapusty.
W garnku umieść talerz dnem do góry, wyłóż garnek liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Zalej wodą z dobrym przecierem pomidorowym lub passatą. Duś przez około 40 minut.
Szparagi w boczku na jajach
Szparagi z odciętymi końcówkami (białe obrane) owiń plastrami boczku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Piecz przez około 15-20minut.
Przygotuj 2 sadzone jaja i gotowe.
Oczywiście najpierw zjedz surówkę lub kiszoną kapustę, lub zieleninę.
Żeberka duszone na patelni
Lepiej robić wieczorem, aby były gotowe na następny dzień.
1,5 kg żeberek
sól himalajska lub kłodawska
pieprz, papryka
inne przyprawy, np.majeranek, bazylia, zioła prowansalskie
smalec lub masło klarowane
Mięso pokrój podsmaż na roztopionym tłuszczu, dodając przyprawy.
Duś pod przykryciem, podlewając wodą, przez około 3 godziny.
FORMULARZ KONTAKTOWY - Przesłając wyrażasz zgodę na Politykę Prywatności