Bluszczyk kurdybanek

14 maja 2018

Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederaceae (Labiatae sive Lamiaceae)

Opis

Często rośnie wraz z przetacznikami.

Roślina wieloletnia, do 40 cm dł.; łodyga z rzadka owłosiona, pełzająca lub wspinająca się, z długimi ulistnionymi rozłogami, gałęzista; liście 1-4 cm dł.; ulistnienie równoległe-krzyżowe; liście dolne kolistonerkowate; liście górne kolistosercowate, wszystkie ogonkowe, brzegiem karbowane; kwiaty w jednostronnych nibyokółkach po 1-3 w kątach liści; kielich o ząbkach trójkątnych, szydlastych, z ukośnym 5-ząbkowyra wycięciem; ząbki 2-3 razy krótsze od korony; korona niebieskofioletowa, fioletowa lub spłowiała; górna warga płaska 2-dzielna; dolna warga w gardzieli ciemnopurpurowa, kropkowana; środkowa łatka dolnej wargi – sercowata, płaska, całobrzega, większa od bocznych; owoc – rozłupnia odwrotnie jajowata. Kwitnie od kwietnia do lipca.

Surowiec

Surowcem jest ziele – Herba Glechomae (dawne nazwy to Herba Hederae terrestris seu Glechomae hederaceae).

Zbieramy w czasie kwitnienia rośliny lub w początkach kwitnienia (maj).

Suszymy w normalnej temperaturze. Suche i rozdrobnione ziele przechowywać w szczelnych słojach.

Skład chemiczny

Ziele kurdybanka zawiera

  • gorycze terpenowe (marubinę, glechominę),
  • żywice,
  • olejek eteryczny – ok. 0,06%,
  • garbniki – ok. 6-7%,
  • saponiny,
  • cholinę,
  • woski,
  • flawonoidy,
  • sole mineralne,
  • kwasy (winowy, jabłkowy, octowy, bursztynowy i in.),
  • witaminy,
  • fermenty i prawdopodobnie alkaloidy (patrząc na jego działanie farmakologiczne należy przypuszczać, iż zawiera on znacznie więcej do dziś nie zbadanych ciał czynnych).

Działanie i zastosowanie

Kurdybanek działa

  • żółciopędnie,
  • moczopędnie,
  • przeciwzapalnie,
  • tonizująco ogólnie,
  • rozkurczowo,
  • wykrztuśnie;
  • wzmacnia odporność immunologiczną organizmu co można wytłumaczyć tym, że kurdybenek wzmaga leukopoezę, a co za tym idzie zwiększa liczbę leukocytów (białych ciałek krwi) we krwi co jest bardzo wyraźne;
  • przyśpiesza tętno poprzez wzmacniający (kardiotoniczny) wpływ na serce;
  • reguluje wypróżnienia i przemianę materii,
  • zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen poprzez przyśpieszenie oddechów (oddychanie staje się głębokie i pełne, a zarazem odbywa się szybciej);
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, śliny i soku trzustkowego;
  • polepsza trawienie;
  • usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.

Wskazania:

  • mała liczba leukocytów we krwi (np. przy agranulocytozie),
  • mała odporność na choroby (osłabiony układ immunologiczny),
  • choroby układu oddechowego (zakażenia, stany zapalne, katar, kaszel),
  • astma,
  • duszności,
  • zawroty głowy i szum w uszach,
  • choroby skórne,
  • kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci,
  • choroby wątroby,
  • skąpomocz,
  • skurcze jelitowe i żołądka,
  • zaburzenia trawienia (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, zła perystaltyka jelit),
  • niedokwaśność treści żołądka,
  • brak apetytu,
  • zaparcia,
  • zaburzenia metaboliczne,
  • biegunki,
  • przeziębienie,
  • gorączka,
  • choroby trzustki.

Bluszczyk kurdybanek w naparze

2 łyżki suszu zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.; przecedzić.

Pić 3-4 razy dz. po 200 ml;

Bluszczyk kurdybanek w nalewce

Pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.

Bluszczyk kurdybanek w syropie – wzmacniająco i wykrztuśnie

Wycisnąć sok ze świeżego ziela, w wyciskarce wolnoobrotowej.

Do 100 ml soku wlać 100 ml miodu, wsypać 100 ml cukru, dodać kilka lasek cynamonu lub wanilii oraz sok z 1 małej cytryny

Wymieszać.

Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki. Dzieciom podawać 2 łyżeczki tego preparatu 4 razy dz. (przepis zalecany przez Henryka Różańskiego)

 

Bluszczyk kurdybanek w miodzie

Miód bluszczykowy: suche ziele zmielić w młynku do kawy na drobny proszek. Na każdą 1 płaską łyżeczkę proszku dać 2 łyżki miodu oraz 10 kropli wódki lub gliceryny; wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki miodu 3-4 razy dz.

Zawiesina bluszczykowa: na każdą 1 łyżkę czubatą sproszkowanego ziela dać 5 łyżek gliceryny, 3 łyżki miodu i 2 łyżki dowolnego soku owocowego, wszystko wymieszać. Przed zażyciem wstrząsnąć zawiesiną. Zażywać 2-3 razy dz. po 3 łyżki przy osłabieniu, chorobach zakaźnych, zaparciach, kaszlu, otyłości i zaburzeniach trawiennych.

Mieszanka Henryka Różańskiego

Ziele bluszczyka kurdybanka – 2 łyżki

Ziele lub korzeń mniszka – 1 łyżka

Liść (ziele) pokrzywy – 1 łyżka

Ziele glistnika – 1 łyżka

Liść babki – 1 łyżka

Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 200 ml; dzieci; 1 r. ż. – 30 ml, 3 r. ż. – 40 ml, 7 r. ż. – 68 ml, 10 r. ż. – 90 ml, 15 r. ż. – 154 ml, 4 razy dz.

Wskazania: obniżona odporność organizmu na choroby, zbyt mała ilość limfocytów we krwi, zatrucie organizmu, skąpomocz, zaburzenia trawienne, choroby wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego oraz trzustki, skurcze żołądkowe i jelitowe, zaparcia, ogólne osłabienie, choroby zakaźne, skórne, obrzęki, zaburzenia metabolizmu.

Inne na blogu

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *