Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederaceae (Labiatae sive Lamiaceae)
Opis
Często rośnie wraz z przetacznikami.
Roślina wieloletnia, do 40 cm dł.; łodyga z rzadka owłosiona, pełzająca lub wspinająca się, z długimi ulistnionymi rozłogami, gałęzista; liście 1-4 cm dł.; ulistnienie równoległe-krzyżowe; liście dolne kolistonerkowate; liście górne kolistosercowate, wszystkie ogonkowe, brzegiem karbowane; kwiaty w jednostronnych nibyokółkach po 1-3 w kątach liści; kielich o ząbkach trójkątnych, szydlastych, z ukośnym 5-ząbkowyra wycięciem; ząbki 2-3 razy krótsze od korony; korona niebieskofioletowa, fioletowa lub spłowiała; górna warga płaska 2-dzielna; dolna warga w gardzieli ciemnopurpurowa, kropkowana; środkowa łatka dolnej wargi – sercowata, płaska, całobrzega, większa od bocznych; owoc – rozłupnia odwrotnie jajowata. Kwitnie od kwietnia do lipca.
Surowiec
Surowcem jest ziele – Herba Glechomae (dawne nazwy to Herba Hederae terrestris seu Glechomae hederaceae).
Zbieramy w czasie kwitnienia rośliny lub w początkach kwitnienia (maj).
Suszymy w normalnej temperaturze. Suche i rozdrobnione ziele przechowywać w szczelnych słojach.
Skład chemiczny
Ziele kurdybanka zawiera
- gorycze terpenowe (marubinę, glechominę),
- żywice,
- olejek eteryczny – ok. 0,06%,
- garbniki – ok. 6-7%,
- saponiny,
- cholinę,
- woski,
- flawonoidy,
- sole mineralne,
- kwasy (winowy, jabłkowy, octowy, bursztynowy i in.),
- witaminy,
- fermenty i prawdopodobnie alkaloidy (patrząc na jego działanie farmakologiczne należy przypuszczać, iż zawiera on znacznie więcej do dziś nie zbadanych ciał czynnych).
Działanie i zastosowanie
Kurdybanek działa
- żółciopędnie,
- moczopędnie,
- przeciwzapalnie,
- tonizująco ogólnie,
- rozkurczowo,
- wykrztuśnie;
- wzmacnia odporność immunologiczną organizmu co można wytłumaczyć tym, że kurdybenek wzmaga leukopoezę, a co za tym idzie zwiększa liczbę leukocytów (białych ciałek krwi) we krwi co jest bardzo wyraźne;
- przyśpiesza tętno poprzez wzmacniający (kardiotoniczny) wpływ na serce;
- reguluje wypróżnienia i przemianę materii,
- zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen poprzez przyśpieszenie oddechów (oddychanie staje się głębokie i pełne, a zarazem odbywa się szybciej);
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, śliny i soku trzustkowego;
- polepsza trawienie;
- usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Wskazania:
- mała liczba leukocytów we krwi (np. przy agranulocytozie),
- mała odporność na choroby (osłabiony układ immunologiczny),
- choroby układu oddechowego (zakażenia, stany zapalne, katar, kaszel),
- astma,
- duszności,
- zawroty głowy i szum w uszach,
- choroby skórne,
- kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci,
- choroby wątroby,
- skąpomocz,
- skurcze jelitowe i żołądka,
- zaburzenia trawienia (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, zła perystaltyka jelit),
- niedokwaśność treści żołądka,
- brak apetytu,
- zaparcia,
- zaburzenia metaboliczne,
- biegunki,
- przeziębienie,
- gorączka,
- choroby trzustki.
Bluszczyk kurdybanek w naparze
2 łyżki suszu zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.; przecedzić.
Pić 3-4 razy dz. po 200 ml;
Bluszczyk kurdybanek w nalewce
Pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.
Bluszczyk kurdybanek w syropie – wzmacniająco i wykrztuśnie
Wycisnąć sok ze świeżego ziela, w wyciskarce wolnoobrotowej.
Do 100 ml soku wlać 100 ml miodu, wsypać 100 ml cukru, dodać kilka lasek cynamonu lub wanilii oraz sok z 1 małej cytryny
Wymieszać.
Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki. Dzieciom podawać 2 łyżeczki tego preparatu 4 razy dz. (przepis zalecany przez Henryka Różańskiego)
Bluszczyk kurdybanek w miodzie
Miód bluszczykowy: suche ziele zmielić w młynku do kawy na drobny proszek. Na każdą 1 płaską łyżeczkę proszku dać 2 łyżki miodu oraz 10 kropli wódki lub gliceryny; wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki miodu 3-4 razy dz.
Zawiesina bluszczykowa: na każdą 1 łyżkę czubatą sproszkowanego ziela dać 5 łyżek gliceryny, 3 łyżki miodu i 2 łyżki dowolnego soku owocowego, wszystko wymieszać. Przed zażyciem wstrząsnąć zawiesiną. Zażywać 2-3 razy dz. po 3 łyżki przy osłabieniu, chorobach zakaźnych, zaparciach, kaszlu, otyłości i zaburzeniach trawiennych.
Mieszanka Henryka Różańskiego
Ziele bluszczyka kurdybanka – 2 łyżki
Ziele lub korzeń mniszka – 1 łyżka
Liść (ziele) pokrzywy – 1 łyżka
Ziele glistnika – 1 łyżka
Liść babki – 1 łyżka
Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 200 ml; dzieci; 1 r. ż. – 30 ml, 3 r. ż. – 40 ml, 7 r. ż. – 68 ml, 10 r. ż. – 90 ml, 15 r. ż. – 154 ml, 4 razy dz.
Wskazania: obniżona odporność organizmu na choroby, zbyt mała ilość limfocytów we krwi, zatrucie organizmu, skąpomocz, zaburzenia trawienne, choroby wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego oraz trzustki, skurcze żołądkowe i jelitowe, zaparcia, ogólne osłabienie, choroby zakaźne, skórne, obrzęki, zaburzenia metabolizmu.
0 komentarzy